maandag 4 november 2019

Milan Paulus
géén boskabouter en méér dan éénoog 
in het land der blinden van het bouwjaar 2001


De lichting van het bouwjaar 2001 is in het algemeen het tegenovergestelde van een grand cru. In de Nations Cup bloost België als titelverdediger met een schamele elfde plaats, tien rangen lager dan in 2018 met het diamanten trio Remco Evenepoel - Ilan Van Wilder - Xandres Vervloesem. In de individuele ranking 2019 van procyclingstats.com vindt men Jago Willems als eerste Belg terug op positie 31. Ook Ramses Debruyne (éérstejaars!), Milan Paulus en Lennert Van Eetvelt halen (net) de top veertig. En dat in een ranking waarin België een vol dozijn wedstrijden met het 1.1 - en drie met het 2.1. - label heeft, waarvan slechts één overwinning binnen de landsgrenzen bleef met  Emile Brouwers in La Philippe Gilbert.
Toch werd niet hij maar wel Milan Paulus de forward van de WK-selectie. Bij hem had ik al meteen door dat hij geen coureurke was van dertien in een dozijn. Reeds van bij de nieuwelingen koerste hij meer prestatie- dan resultaatgericht en dat wierp zijn rijpe vruchten af: Milan schoof zijn limieten almaar verder voor zich uit met een wk-selectie als rechtmatige beloning. Vaak moest hij daarvoor niet winnen, al was de Ardennenkoers van Vresse-sur-Semois een parel.
Milan boekte ook aanzienlijke progressie in het tijdrijden. De beste zijn na éérstejaars (!) Lars Van Ryckeghem (-16”) had hij niet voor mogelijk gehouden. 
In het buitenland waren zijn top tienen in de Classique des Alpes (vijfde), in de Ain Bugey Valromey Tour (derde!) en in de Giro della Lunigiana (zevende) hem nòg méér waard.
Hij was meteen incontournable in de Vlaamse selectie voor het wereldkampioenschap, waar hij de beoogde top tien waarmaakte.
Overweldigend is het allemaal (nog) niet maar besef dat er bij Milan, die het héle seizoen als ... 17-jarige doormaakte, nog véél rek op zit, veel meer dan bijvoorbeeld op de volgroeide Amerikaanse wereldkampioen Quinn Simmons, die in het loodzware en verzopen Harrogate geen twee minuten van hem wegreed. Milan eindigde trouwens op amper twaalf seconden van het podium. 
Eén en ander leverde hem een precieuze stek op in de SEG Racing Academy, waarin hij zijn landgenoten Jordi Meeus en Stan Van Tricht terugvindt. Hij krijgt er al de tijd die hij nodig heeft om uit te groeien tot de coureur die hij zo graag wil zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten