40 jaar na een tsunami
van sportieve successen ...
Wielersponsor Marc
zorgt nu voor het beste koekje bij uw koffie
Marc De Windt heeft tussen 1977 en 1987 nogal wat coryfeeën zijn cyaankleurige revuezien passeren en er spraakmakende successen mee behaald zodat de goegemeente Zeepcentrale kende én koesterde.
Foto Krant van West-Vlaanderen |
Marc-Zeepcentrale begon in 1977 met Eric De Vlaeminck en Albert Van Damme als protégés. In 1978 kwamen er negentien anderen, vooral wegrenners (onder wie Patrick Sercu, Ferdi Van den Haute en Herman Vanspringel) bij. In 1979 werden het er nog enkele meer met Roland Liboton, Jos Schipper, Robert Vermeire en Gary (vader van Bradley) Wiggins als voornaamste nieuwkomers en als afvaller Patrick Lefevere, die op zijn 24ste ploegleider werd. In 1980, 1981 en 1982 werd een stap teruggezet. In 1983 werd Marc co-sponsor van het bescheiden Fangio. Marc leek aan uitbollen toe tot hij in juni depanneur werd voor Splendor, dat Aernoudt als co-sponsor had afgestoten. Het zou De Windt niet spijten, verre van zelfs want Claude Criquielion werd drie maanden later wereldkampioen in Montjuich en op diens koerspetje stond steevast “Marc” te fonkelen. In 1986 en 1987 droeg De Windt ook bij tot het succesverhaal van Hitachi, dat Splendor als hoofdsponsor had opgevolgd.
Eén en ander ontlokte een tsunami van successen in het veld, op de piste en op de weg met als highlights:
• 1978: Gent-Wevelgem (Ferdi Van den Haute), Kuurne-Brussel-Kuurne en 4de rit in de Vuelta (Patrick Lefevere), Dwars door België - Waregem (Jos Schipper), Ferdi Van den Haute (3de en 9de rit Vuelta, tien dagen drager van de amarillo-leiderstrui en eindwinnaar op punten), Fons van Katwijk (6de & 8ste rit Vuelta), Bordeaux-Paris (Herman Vanspringel);
• 1980: Omloop Het Volk (Joseph Bruyère), 16de (Jef De Schoenmaecker) & 18de rit (Ludo Loos) in dé Tour de France, Bordeaux-Paris (Herman Vanspringel);
• 1984: Wereldkampioenschap Montjuich (Claude Criquielion), Kampioenschap van Vlaanderen (Rudy Matthys);
• 1985: La Flèche Wallonne (Claude Criquielion), 1ste, 2de en 22ste rit in dé Tour de France (Rudy Matthys);
• 1986: 11de rit in de Tour de France (Rudy Dhaenens);
• 1987: Ronde van Vlaanderen (Claude Criquielion),
1980 was het merkwaardigste jaar. Zijn team was kwalitatief drastisch afgeslankt en de ambities werden teruggeschroefd maar met de nieuwkomers Jos De Schoenmaecker (op Pra-Loup) en de helaas al overleden Ludo Loos (Prapoutel) won hij zowaar een bergrit in de Tour.
Roland Liboton werd in het veldrijden kampioen van België & wereldkampioen in 1980. Patrick Sercu won van 1978 tot 1980 twintig zesdaagsen en behaalde vier Europese titels.
Robert Vermeire werd, door toedoen van Marc De Windt, alsnog beroepsrenner op zijn 35ste en werd (na Roland Liboton) vijfmaal op rij tweede in het kampioenschap van België.
Marc De Windts ogen fonkelen wanneer hij aan die jaren terugdenkt en ...:
- “Indien ik voor een Zeepcentrale de manschappen vond dan ik zou ik op vandaag, zelfs op mijn pensioengerechtigde leeftijd, meteen herbeginnen. Er zou wel een nieuwe Frans Verhaegen (toendertijd mijn topverkoper) tussen zitten. En in het verlengde daarvan zou ik mij ook opnieuw linken aan een gestructureerde wielerploeg.”
Veertig jaar later is de schoonvader van Koen Wauters (Clouseau) nog steeds druk in de weer. Meer om te socializen dan om rijk te worden trekt hij vrijwel dagelijks op pad om uitverkoren horecazaken te bedienen met (door op de verpakking het logo af te drukken alsof het een "merk" was van de zaak) gepersonaliseerde koekjes, pralines,… te bedienen. Hij doet geen prospectie want door de mond aan mond reclame wordt hij door potentiële afnemers zelf opgebeld. Voor een lagere prijs garandeert hij meer kwaliteit én kwantiteit.
Wie bij deze trend wil aansluiten kan Marc vrijblijvend contacteren op 0499 21 04 23. Hij/zij die dat doet, krijgt er een leuke wielerbabbel bovenop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten