donderdag 8 april 2021

De Vlaming die driemaal de Scheldeprijs won

 

Piet OELLIBRANDT 

werd vooral kampioen van België in … Herentals

 

Weten wat je (niet) kunt en ernaar handelen, zo luidde het credo van Piet Oellibrandt.

Voor de grote klassiekers (toch twaalfde in zowel Milano-Sanremo als in de Ronde van Vlaanderen in 1959) en zeker voor de rittenkoersen was hij niet goed genoeg en dus moest hij het enkele verdiepingen lager zoeken. In die sector won hij wel de twee koersen die hem het meest aanspraken.

Zijn absoluut hoogtepunt kwam er op 21 juni 1959 toen hij in het hol van leeuw de titelverdediger Rik Van Looy van diens sokkel stootte met een snedige uitval op 10 km. van de finish. Hij dompelde Herentals, dat zijn 750ste bestaansverjaardag met centraal zijn gloriërende bekendste inwoner, in een diepe rouw. Rik Van Steenbergen was op zijn retour maar wilde zijn troonsopvolger toch nog een ferme loer draaien. Zelf was hij daartoe niet meer in staat en dus schakelde hij Piet Oellibrandt in, zijn dierbare sidekick op de piste. Rik I jutte Peet op om vrankweg zijn kans te gaan en die liet zich in de bakoven geen twee keer zeggen. Hij had zich, in tegenovergesteld weer, minutieus voorbereid in de Tour de Suisse, waarin hij zowel in Wetzikon als in Neuchâtel dicht bij een dagzege kwam. 

Een volslagen verrassing (op die wijze bedongen) kon je zijn Belgische titel  bezwaarlijk noemen want Piet realiseerde vanaf 1960 een loepzuivere hattrick in de achtervolging.

Peet werd in die dagen gesolliciteerd door Carpano maar had al aan zijn woord gegeven om te blijven bij Dr.Mann en daar hield hij zich aan.

Hij was gelijk ook al begonnen aan een andere drieslager in de Scheldeprijs, waarin hij (na 1960 en 1962) in 1963 de eerste en nog steeds enige Vlaamse renner werd die driemaal won. 

Piet Oellibrandt genoot enorm veel empathie. Hij stamde uit een Waas gezin van negen kinderen en was een noeste bouwvakker. Reeds als aktieve coureur runde hij met zijn Simonne het café ‘Sportief’ en dat tot in 1985. Hij overleed op 16 juni 2014 aan een slepende ziekte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten