vrijdag 9 april 2021

 Elke dag om 15.30u. op Eurosport 1 

Ultrakorte slotrit 

zal beslissend zijn

 

MAURI én ILAN handhaven hun riante positie 


Het onverstoorbaar geacht Sloveens onderonsje is door een al of niet opgezette coup-de-théâtre omvergekegeld. Primoz Roglic en Tadej Pogacar lieten hun eerste luitenanten, Jonas Vingegaard respectievelijk Brandon McNulty, met Emanuel Buchmann, Pello Bilbao en Ion Izagirre meeschuiven. De Spanjaard van Astana, de titelverdediger (van 2019), werd de dagwinnaar en het UAE Team heeft, via Brandon McNulty, de pole position van Jumbo-Visma overgenomen en dat kan de ontknoping beïnvloeden. In de tussenstand staan ze nog met een dozijn binnen de honderd seconden geklasseerd. Eén van hen is zowaar Mauri Vansevenant in dezelfde seconde als Maximilian Schachmann, de tweevoudige winnaar van Paris-Nice. Ilan Van Wilder moet amper onderdoen met geen halve minuut meer en 17de in de tussenstand. Nog een derde Vlaming speelt niet onaardig mee: de Limburgse notoire veldrijder Quinten Hermans, die meer gedoseerd zijn beste resultaat (negende) haalde en voor de bergprijs nog altijd bovenaan staat.

De voorlaatste rit zal vandaag normaal op een status quo uitdraaien maar in deze Itzuila Basque Country doen we er goed aan telkens met twee woorden te spreken. Indien het samenblijft, wie kan dan winnen? Alvast geen vluggerd want die rijdt er hier, gelukkig voor hem, niet tussen. 

Zo simpel is voorlaatste rit ook weer niet: glooiend à heuvelachtig met drie col(letje)s van derde categorie. Misschien een kolfje naar de pedalen van Marc Hirschi, die het gisteren (+5’42”) weer liet lopen of gewoon niet beter kon. Ik geloof meer in Alex Aranburu, die wel deel uitmaakte van de ruime groep met de favorieten zoals als vanzelfsprekend ook Alejandro Valverde, die andere kandidaat voor de dagzege van vandaag.

Véél heftiger wordt het op de slotdag morgen met een heuse klimrit van amper 112 km., bezwangerd met zeven beklimmingen in de aanloop naar het Heiligdom van Arrate. Ook de eerste col, de Arribinieta, is een korte kanjer van nog geen drie kilometer maar met een gemiddelde stijging van 7,5%. Deze plot staat garant voor een mooi spektakelstuk, dat vanaf 15.30u. kan aanschouwd worden op Eurosport. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten