maandag 12 april 2021

Steile klim in de hierarchie van klassementsrenners én in mijn naoorlogse palmares ranking

 

Offensieve Primoz ROGLIC 

is tot méér in staat


Primoz Roglic heeft, zoals men hem verweet tijdens Paris-Nice, niet alles voor zich gehouden. Op het Heiligdom van Arrate liet hij de dagzege aan David Gaudu, die hem van groot nut was geweest om de terugkeer van Tadej Pogacar te verijdelen. Primoz was zogezegd minder hardvochtig dan op de voorlaatste dag van Paris-Nice, waarin hij die ‘arme’ Gino Mäder in de slotmeters passeerde. De vooroprijdende Zwitser was onderweg geen bondgenoot geweest voor Roglic, die de bonificatieseconden van de voorlaatste dag nog goed kon gebruiken, zijn voorsprong (42”) in de tussenstand was niet geruststellend. Dat het peloton ’s anderendaags wraak nam en hem na zijn dubbele zware val niet liet terugkeren, is dus larie en apekool

Primoz Roglic heeft nu dus ook de Itzulia Basque Country op zijn palmares bijgeschreven. Hij had overtuigend de lastige openingstijdrit rond Bilbao gewonnen en Tadej Pogacar op een kleine halve minuut gezet. Hij leek gewonnen spel te hebben tot hij op de vierde dag in de sandwich werd genomen door Brandon McNulty (-23”) en Tadej Pogacar.

Primoz Roglic moest dus vol aan de bak in de korte slotrit die de hoogste verwachtingen inlostte. De beslissing werd aangelegd in de ijlende afzink van de Elosua-Gorla, waar Astana (voor de dagzege) en Movistar (voor Alejandro Valverde) een putsch beraamden maar ook een alerte Roglic was mee, in tegenstelling tot McNulty en Pogacar, die ook nog een verbluffende Jonas Vingegaard als een blok aan het been kregen. McNulty moest bovendien al vrij gauw de rol lossen. 

 

Jumbo-Visma diende het UAE Team Emirates een striemende nederlaag toe. Na de Baskische ontknoping ben ik er niet meer zo zeker van dat Tadej Pogacar in de Tour van vorig jaar de betere was van Primoz Roglic. Jumbo-Visma, aangevoerd door een uitmuntende Wout Van Aert, hield er de koers op slot en daar werd vooral ook Pogacar beter van. Ik denk dat de Itzulia Roglic geleerd heeft hoe hij zijn negen jaar jongere landgenoot in verlegenheid kan brengen

Heeft Primoz Roglic bij deze de empathie afgedwongen die hem al veel langer toekomt? Met zijn uitslagen van dit jaar komt hij vlotjes binnen in de top 100 van mijn naoorlogse palmares ranking en you ain’t seen nothing yet. Met zijn huidige bloedvorm zal hij ook hoog scoren in de Amstel, la Flèche en bovenal als titelverdediger in Liège-Bastogne-Liège. Daarna keert hij terug het Critérium du Dauphiné, waarin hij vorig jaar na een vroege dagzege zwaar viel. Een rimpelloze aanloop kan hem dichter brengen bij de eindzege in de Tour, zijn ultieme doel als coureur én dat van Jumbo-Visma. Véélzeggend dat hij daags na zijn Baskisch exploot de beide tijdritten ging verkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten