dinsdag 6 april 2021

Hoogtijd om Brandon McNULTY

nòg méér au serieux te nemen

 

In de openings(klim)tijdrit bracht hij Primoz Roglic in verlegenheid door bij het eerste tussenpunt vijf seconden voorsprong te hebben die de Sloveen op de lastige slothelling in een boni van drie tellen omboog.

Brandon McNulty was ook in Paris-Nice aan iets moois bezig. In de tijdrit van Gien was hij (vierde) de beste klassementsrenner met slechts drie seconden meer dan Primoz Roglic en ’s anderendaags maar 21” in de lastige rit naar Chiroubles. Dat leverde een fraaie derde plaats op in de tussenstand die hij evenwel moest loslaten na een zware val die hem in het ziekenhuis van Grasse bracht.

Ook in de Volta a Catalunya werd hij in de tijdrit vierde en daarin gelijk met Joao Almeida de beste klassementsrenner. Zijn hoge notering in de tussenstand kon hij vooral in de vijfde rit niet vasthouden, al werd hij toch nog dertiende met 2’19” meer dan Adam Yates.

In de Itzulia Basque Country hoopt hij beter te doen en de openingstijdrit zette daarvoor de toon. 


De net 23 jaar geworden Amerikaan komt niet uit de lucht gevallen. Vanaf 2015 stond hij constant in de belangstelling en dat vooral maar niet uitsluitend als tijdrijder. 

Als eerstejaarsjunior won hij (ook een dagzege), de Course de la Paix, werd hij (na winst in de tijdrit) vierde in de Driedaagse van Axel, tweede (na twee dagzeges waaronder ‘sowieso’ de tijdrit) in de Tour de l’Abitibi (Can.). Zijn landgenoot Adrien Costa won en bleef hem ook net voor op het WK tijdrijden in Richmond, waar ze geen ‘sant in eigen land’ waren want de Duitser Leo Appelt, een pyrrusoverwinning want hij koerst inmiddels niet meer.

Als tweedejaarsjunior werd het in 2016 nòg méér en béter met vooral eindwinst in de Trofeo Karlsberg (D.) en in de Tour de l’Abitibi (Can.). En als apotheose werd hij de evidente wereldkampioen tijdrijden in Doha, waar hij aan bijna 50 km./u. over de 29 km. 35” minder deed dan de Deen Mikkel Bjerg, die in die discipline als belofte een loepzuivere en unieke hattrick zou versieren. Brandon McNulty werd bij die gelegenheden tweede in Bergen 2017, zevende in Innsbruck 2018 en derde in Harrogate 2019. Onderwijl werd hij in de Tour Alsace tweede in 2017 en derde in 2018. In 2018 maakte hij een uitstekende beurt in het Canadese WB-tweeluik: 24ste in Québec en 16de in Montréal. In 2019 zette hij volgende stappen die hem in het blikveld brachten van het UAE Team, waar hij dit seizoen aan het tweede luik van zijn driejarig contract toe is.

Voor de lockdown van 2020 werd Brandon 4de in San Juan en 7de in de Ruta del Sol. Bij de heropstart vanaf augustus kwam hij schoorvoetend op gang met een ontluisterende 29ste plaats (met bijna drie minuten meer dan Filippo Ganna) op het WK tijdrijden voor gevolg. Dat kon hij meer dan wat rechtzetten in de Giro, zijn eerste grote ronde die hij feilloos uitreed met spraakmakende resultaten in de tijdritten, derde respectievelijk achtste, en een overkoepelende 15de plaats in het tijdklassement. Vergeet daarbij niet dat hij dat voor mekaar bracht als 22-jarige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten