dinsdag 6 april 2021

 Elke dag vanaf 15.30u. op Eurosport 1

ROGLIC deelde ferme tik uit


Benjamin MAURI reveleerde

 

Primoz Roglic heeft op de openingsdag van de Itzulia Basque Country een ferme tik uitgedeeld. In de halve klimtijdrit, met stijgingen van 19% in de laatste 500 meter, kwam enkel de net 23 jaar geworden Brandon McNulty (+3”) in zijn buurt.

Primoz’ kompanen, Jonas Vingegaard (+18”) en Tobias Foss (+24”) wierpen een buffer op vòòr het trio Tadej Pogacar - Adam Yates - Patrick Bevin, dat per kilometer twee tellen toegaf op de in Paris-Nice al te zwaarbeproefde Sloveen. Ide Schelling en Alex Aranburu waren de veropenbaringen die het verschil binnen de halve minuut hielden zoals bijna ook Maximilian Schachmann, Roglics stand in winnaar van Paris-Nice.

De andere klassementsrenners gaven nòg méér toe: Fabio Aru (+1’34”), Pello Bilbao(+38”), Emanuel Buchmann (+47”), Richard Carapaz (+45”), Esteban Chaves(+1’38”), Jakob Fuglsang (+39”), David Gaudu (+1’15”), Tao Geoghegan Hart(+1’08”),  Sergio Higuita (+53”) Wilco Kelderman (+36”), Patrick Konrad (+43”) Mikel Landa (+49”), Gino Mäder (+1’20”), Rafal Majka (+1’), Guillaume Martin(+1’29”), Enric Mas (+1’17”), Bauke Mollema (+1’25”), Ben O’Connor (+1’38”), Aurélien Paret-Peintre (+1’24”),  Michael Woods (+1’07”), …

Maar niet Alejandro Valverde, de (wellicht) oudste, en Mauri Vansevenant, de (allicht) jongste deelnemer, die de negentiende plaats delen met 43” meer. Een symbolisch ex aequo?

Nadeeltje voor Mauri kan zijn dat hij de komende dagen niet al te vrijheid zal genieten mocht hij hij in staat zijn om in één of andere echappée-bidon mee te schuiven. Niets moet, àlles màg evenwel en inmiddels heeft hij ook als tijdrijder een eerste streep verdiend.


Benieuwd hoe Jumbo-Visma het dit keer aanpakt: controlerend à la Ineos Grenadiers in Catalunya voor Adam Yates en de voordeur zo hermetisch mogelijk gesloten houden? De achterdeur daarentegen zal wagenwijd openstaan. 

De Grenadiers moeten dit keer zelf in de aanval om Adam Yates alsnog aan een nieuwe eindzege te helpen. Daarvoor kan hij vooral op de teleurstellende tijdrijders Richard Carapaz en Laurens De Plus rekenen.

De zwaarste voetafdruk komt allicht van UAE komen. Het kan behalve Tadej Pogacar ook Brandon McNulty én de snelgroeiende Marc Hirschi in stelling brengen met Rafal Majka en Diego Ulissi als modelhelpers.

Bora-Hansgrohe is eerder outsider al kunnen Wilco Kelderman en Maximilian Schachmann, die het verschil in de tijdrit beperkten, verrassen. Hun jonge kompaan Ide Schelling overtrof hen op de openingsdag.

Het wordt een boeiende Baskische wielerweek. Vandaag is er, steeds in de buurt van Bilbao, de kabbelende 155 km. van Zalla naar het oplopende Sestao, ingeleid door een pittige klim. De (10, 6 en 4) bonificatieseconden kunnen een kolfje naar de pedalen zijn van Primoz Roglic, de sterke finisher in de leiderstrui.

Bovenal wordt het ook opnieuw uitkijken naar die sakkerse jeune premier, Mauri Vansevenant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten