maandag 12 april 2021

Thanks a lot, sir Patrick

 

Mark CAVENDISH: 

de 147ste uit het rijtje één 

van de meest emotionele

 

 

Mark Cavendish heeft drie jaar en 63 dagen later (8 februari 2018, derde rit in de Dubai Tour) nog eens gewonnen. Zijn 147ste overwinning op de internationale kalender zal niet geboekstaafd worden als de belangrijkste wel als (één van) de meest emotionele. Hij komt niet uit de lucht gevallen, al ging er ‘één en ander’ aan vooraf.

Op zijn 35ste kon Mark het wielrennen nog niet loslaten maar de realiteit deed het met hem. In 2020 behaalde hij zelfs geen enkele top tien meer. Bahrain had het gehad met zijn onrendabele dure Britse vogel en geen ander team had zin in een overname. Cavendish zag de exit almaar meer naderen en dat ontlokte op weg naar Wevelgem en De Panne hete tranen van afscheid en ontreddering. 

Wanneer de nood het hoogst is, is … Patrick Lefevere nabij, maar niet als een mannelijke versie van mother Teresa en dus duurde het nog meer dan even vooraleer de zilvervos toehapte. Dat Cav gratis én voor niets op het oude nest wilde terugkeren en zelfs met eigen sponsoring kwam aandraven, deed er amper wat toe. 

Patrick zou zelfs een eigen zoon geen onverdiende kans gunnen, waarom dan wel aan Mark Cavendish? Omdat die in zijn zelfpleidooi zo krachtig overtuigend was that sir Patrick couldn’t refuse it. 

 

Mark Cavendish hervatte in de Clásica de Almeria maar werd er door een onschuldige valpartij opgehouden. In Le Samyn kon hij zich niet doorzetten maar wel vijf dagen later in de chaotische aankomst van de G.P. Jean-Pierre Monseré, waar enkel Tim Merlier hem voorbleef. Nokere Koerse en de Bredene Koksijde Classic brachten geen opsteker, zoals wel de Settimana Coppi e Bartali waar hij in de openingsrit enkel voor Jakub Marczko (die toch al 57 overwegend kleinere overwinningen had behaald) moest wijken. Het was geen ontradende maar een aanmoedigende nederlaag die Cavendish aan het dromen zette om tien jaar later weer (en al voor vierde keer) de Scheldeprijs te winnen. Alpecin-Fenix kreeg in Schoten zijn trein evenwel na een zuinige koers beter op één lijn en won. 

De Tour of Turkey dan maar. Het was een aangekondigde kroniek dat de ban daar zou gebroken worden, zelfs al trok de ingekorte openingsrit dat nog in twijfel. Het was slechts één dag uitgesteld om Cavendish 1559 dagen later eindelijk zijn volgende overwinning te zien behalen. Hij voert ook de tussenstand aan en het is in het lopende seizoen al zijn tweede leiderstrui want ook die van de Settimana Coppi e Bartali droeg hij na winst in de korte ploegentijdrit. 

Het is zowaar al de 16de zege van het seizoen voor Deceuninck-Quick.Step, die hoegenaamd niet het impact heeft als de meeste voorgaande maar die op de schaal van Emo torenhoog klimt.  

Dit zal ook de remontada van Fabio Jakobsen ten goede komen. Dit wordt de volgende speciale uitdaging van The Wolfpack, waaraan Mark Cavendish graag voluit zal meewerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten