dinsdag 20 april 2021

Gianni MOSCON

jarige sant in eigen … Innsbruck

 

 

2021 begon goed. In de openingsrit van de Tour de la Provence kon hij de losgebroken Julian Alaphilippe het langdurigst volgen maar dat zinderde slechts na tot hij in Kuurne een pols brak. 

Hij stond anderhalve maand aan de kant maar vierde zijn heroptreden in de Tour of the Alps met een voltreffer: sant in eigen … Innsbruck, daags vòòr zijn 27ste verjaardag nog wel. Als dat hem niet vooruitbrandt voor zijn langverbeide doorbraak dan weet ik het ook niet meer. 

Gianni zeult het epitheton van bad boy met zich mee en dat heeft hij uitsluitend aan zichzelf te wijten: racistisch gedrag ten opzichte van de donkere Fransman Kévin Reza, opzettelijk ten val brengen van Sébastien Reichenbach, uitsluiting op het WK voor een te langdurige bidon collé. Dat allemaal in 2017, waarna hij nog niet tot inkeer kwam. Zo werd hij in de vijftiende rit van de Tour 2018 uitgesloten en vijf weken geschorst voor rake klappen aan Elie Gesbert, de benjamin van de wedstrijd. In 2020 ging hij op zijn kwalijk elan door. Na een valpartij tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne gooide hij een fiets naar Jens Debusschere, waarvoor hij werd uitgesloten. Hij ontdeed zich ostentatief van zijn rugnummer, scheurde het en gooide het manifest weg.

 

Gianni leek vanaf 2016 de potentiële opvolger van Filippo Pozzato en dat zag ook Team Sky in hem. Hij stond er meteen met ereplaatsen in Nokere, de Settimana Coppi & Bartali, Yorkshire, de beide kampioenschappen van Italië, Montréal en bovenal een dag- en de eindzege in de Arctic Race of Norway, … Hij werd tweemaal op een rij kampioen van Italië tijdrijden, titels die hij valoriseerde met een zesde plaats op het WK in Bergen 2017 en een vierde in Innsbruck 2018. 

In 2017 werd hij vijfde in Paris-Roubaix en derde in de Giro di Lombardia. 2018 bracht zijn beste campagne met verre ereplaatsen in het voorjaar en overwinningen in de Coppa Agostoni en de Giro della Toscana, een dag- en de eindzege in de Tour of Guangxi (een manche van de World Tour).

De 24-jarige Gianni kwam almaar dichter bij de zon maar smolt er in 2019 weer van weg. Een vierde plaats op het WK in Harrogate was dat jaar het enige resultaat dat ertoe deed. In 2020 ging het van kwaad naar erger met amper één top tien: achtste in de tweede rit der Volta a Valenciana.

 

Goed dat hij bij Sky -> Ineos een doorlopend contract had, al had Dave Brailsford hem om dringende redenen kunnen ontslaan maar  niet deed omdat hij bleef geloven in de woelige Italiaan. Hij lijkt alsnog door de feiten in het gelijk te worden gesteld. Toch zal hij vandaag zijn leiderstrui in de Tour of the Alps quasi zeker alweer moeten afstaan na een korte (121,5 km.) rit, bezwangerd met 2500 hoogtemeters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten