woensdag 28 april 2021

Op Eurosport 1 vanaf 15.30u. 

 

Rohan DENNIS 

rehabiliteert Filippo GANNA

 

Ilan VAN WILDER nòg beter dan verwacht!

 



Regérend wereldkampioen Filippo Ganna heeft, na die van Tirreno-Adriatico, ook de tijdrit van de Tour de Romandie nièt gewonnen. In San Benedetto del Tronto moest hij er twee laten voorgaan, aan het hoge kasteel van Oron nègen! Dat kan hij zondag in Fribourg rechtzetten maar het is hoogst twijfelachtig of hem dat op een loodzwaar traject met een stevig hellend begin (op kasseien!) en dito einde zal lukken. Die opsteker zal hij aan de vooravond van de Giro nochtans hard nodig hebben. Indien hij ook daar verder zou terugvervallen dan ziet het er voor het ciclismo italiano nog beroeder uit dan het al was.

 

Rohan Dennis maakt de omgekeerde move. Na die van de Volta a Catalunya won hij ook deze tijdrit met duidelijk verschil. De 30-jarige oorspronkelijke watersportfanaat vecht aardig terug na een schimmig 2020, waarin hij geen enkele tijdrit won. Het overkwam hem als drager van de regenboogtrui van Harrogate 2019, waar hij het met ruim verschil haalde van Remco Evenepoel (+1’09”) en Filippo Ganna (+1’55”) maar als titelverdediger werd hij in Imola pas vijfde. 

 

Rohan Dennis heeft op zijn bijna 31ste vrijwel al zijn doelstellingen gehaald. Hij werd zesmaal wereldkampioen (ploegenachtervolging in Köbenhavn 2010 en Apeldoorn 2011, ploegentijdrit in Ponferrada 2014 en Richmond 2015, individueel tijdrijden in Innsbruck 2018 en Harrogate 2019) en won in elk van de drie grote ronden een tijdrit. 

Twee ambities blijven nog openstaan: een medaille in de Olympische tijdrit in Tokio op 28 juli 2021. Daarvoor zal hij, behalve een mogelijk herboren Filippo Ganna, evenwel ook Remco Evenepoel en Wout Van Aert moeten overtreffen. Zou ook zijn bedoeling gestand blijven om het wereldurrecord aan te vallen? Het kwam al op zijn naam per 8 februari 2015 met 52,491 km. maar het bleef net geen drie maanden overeind want Alex Dowsett verbeterde het met 433 meter. Bradley Wiggins (in Londen 2015) en bovenal Victor Campenaerts (in het Mexicaanse Aguascalientes 2019). De kloeke Antwerpenaar legde in ‘zijn’ uur 2,598 km. meer af dan de Australiër ruim  zes jaar geleden. Dat is een 'berg' hoor om tegenaan te kijken.


In de schaduw van de gestelde lichamen deed Ilan Van Wilder het, op 17 dagen van zijn 21ste verjaardag, in Oron verbluffend: twaalfde met slechts één tel meer dan Marc Hirschi en Filippo Ganna. Indien hij de komende vier dagen bevestigt op de globaal zowat 12.000 hoogtemeters dan heeft Vlaanderen er, naast Remco Evenepoel en Wout Van Aert, een derde klassementsrenner bij. Vandaag verwacht ik Ilan al op het traject van Aigle naar Martigny, deels op het afgeblazen WK-circuit van 2020.

 

Het voltrok zich in schril contrast met Chris Froome, die het bestond om in deze proloog 130ste te worden met 52” meer dan Rohan Dennis. Het wordt almaar genanter waarbij wij ons afvragen of deze gozer niet tegen zichzelf moet beschermd worden?

Twee andere miljonairs deden het minder onbehoorlijk: Peter Sagan (+22”) werd 28ste en Philippe Gilbert (+27”) 48ste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten