zaterdag 24 april 2021

 Drie jaar na zijn eindzege in de Vuelta … 

Simon YATES voor een 

hoofdrol in zijn vierde Giro

 

Tweelingbroer ADAM focust weer op de Tour

 

 

Simon Yates zit op schema om een hoofdrol te vertolken in de Giro. Vorige herfst was hij dat, na winst in Tirreno-Adriatico, evenzeer ook al vast van plan maar moest er toen na een week (als 21ste in de tussenstand op 3’52” van Joao Almeida) opstappen nadat hij positief testte op Covid-19.

Aan de Giro houdt hij ook beste herinneringen over. In 2018 behaalde hij er, uitgeteld voor het klassement, drie dagzeges tijdens de tweede week. Het jaar daarop gebeurde net het omgekeerde: achtste zònder dagzeges. In oktober 2020 zou hij moeilijk te kloppen zijn geweest.

Of hij, na de gewonnen Vuelta in 2018, voor het podium van de 104de Giro in aanmerking komt, is een ander paar mouwen. Hij wordt alvast stevig omringd door vooral Esteban Chaves en Mikel Nieve.

De bezetting zal veel rijker gestoffeerd zijn dan die van een dik halfjaar geleden: Joao Almeida, George Bennett, Egan Bernal, Pello Bilbao, Mikel Landa, Dan Martin, Daniel Felipe Martinez, Bauke Mollema, Aleksandr Vlasov, … en het grote vraagteken (niet inzake talent wel aangaande competitiviteit) Remco Evenepoel.

Zijn stijloefening in de Tour of the Alps mocht er alvast best wezen: eclatante winst in de eerste bergrit en daarna nièt meer in verlegenheid gebracht.

Een top vijf, gelardeerd met één of meer dagzeges, zal in de komende Giro wel zijn hoogste goed zijn. Zover bracht hij het nog niet in een grote ronde, wel driemaal een top acht en zeven dagzeges.

 

Zijn tweelingbroer Adam eindigde wel al in de top vijf (vierde in de Tour 2016, waarin hij op zijn 23ste tot beste jongere werd uitgeroepen) maar hij moest het stellen zonder de dagzeges die hij wel behaalde in Tirreno-Adriatico en het Critérium du Dauphiné van 2018 en in de Volta a Catalunya en de Itzulia Basque Country van 2019. Hij was er vroeg bij want in 2015 werd hij de verrassende winnaar van de Clasica San Sebastian en bijna ook van de G.P. de Montréal (in de spurt van de stervende zwanen geklopt door Tim Wellens). In de najaarse Tour van 2020 werd hij negende (net als in de Giro van 2017) en le grand boucle wordt wel opnieuw zijn hoofddoel. 

Adam is, meer nog dan Simon, aan zijn beste campagne bezig: (na Tadej Pogacar) tweede in de UAE Tour (die hij in 2020 won), winnaar van de Volta a Catalunya (opgelijst met een dagzege op Vallter 2000) en vierde in de Itzulia Basque Country. Daar wil hij in Liège-Bastogne-Liège een vervolg aan breien op vertrouwd terrein, want achtste in 2017 en vierde in 2019. In de 107de editie doet hij gegarandeerd mee voor de vetste prijzen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten