donderdag 22 april 2021

Julian ALAPHILIPPE

de heropstanding van 

de wereldkampioen

 



Weinigen hielden voor mogelijk dat hij voor mekaar zou krijgen wat hij zo hard nodig had: een klinkende overwinning behalen in de regenboogtrui. Daar slaagde Julian Alaphilippe cum laude in. Op Le Mur was hij de enige die de uitgebroken Primoz Roglic nog kon vatten én oversteken.

Om het eufimistisch te stellen: de titelvoerende wereldkampioen was niet aan zijn beste campagne bezig. Er werd véél méér van hem verwacht dan tweede plaatsen in de Tour de la Provence (met daar al veel dank aan Mauri Vansevenant) en in de Strade Bianche, een dagzege in Tirreno-Adriatico en de zesde plaats in de Amstel Gold Race.

In één klap is alles dubbel en dik goedgemaakt in ‘zijn’ Flèche Wallonne, die hij na 2018 en 2019 voor de derde keer in vier jaar won nadat hij er in 2015 en 2016 tweede was geworden na primus inter pares Alejandro Valverde, tevens de strafste coureur van de 21ste eeuw totnogtoe.

Julian haalde daarmee zichzelf uit de groeiende twijfels en nu kan hij zonder voorbehoud dromen van een revanche op Liège-Bastogne-Liège die hij op zondag 4 oktober 2020 te grabbel gooide door eerst flagrant van zijn lijn af te wijken en vervolgens voortvarend te vieren zodat Primoz Roglic hem op de finishlijn alsnog voorbijflitste, maar goed ook, anders zou zijn obligate declassering naar de zesde plaats nòg harder zijn aangekomen.

Een mindere Julian Alaphilippe moest de voorbije maanden met lede ogen aanzien hoe The Wolfpack toch hoge ogen gooide met vooral winst in de Omloop, Brugge - De Panne, de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Daar wilde hij een eigen parel aan toevoegen, het is hem in Huy gelukt, waarmee hij gelijk de kaap van 20 team victories rondde.

La Doyenne moet de denkbeeldige vloek van de regenboogtrui verder verdringen. Het is niet meer van moeten maar van begeren en aangezien een stressvrije(re) Julian tot meer in staat is ... Hij krijgt dans les Ardennes te maken met dezelfde concurrenten, bij wie Tadej Pogacar en Marc Hirschi hopelijk aansluiten. Meer kanshebbers vergemakkelijken de controle over deze koers, waarin Julian zes jaar geleden al tweede werd na (wie anders dan?) Alejandro Valverde, die zondag 41 jaar jong wordt en die in tegenstelling tot bepaalde jongere oude krijgers zijn democratisch contract wel nog valoriseert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten