dinsdag 27 april 2021

 Op Eurosport 1 vanaf 15.30u. 

Ook de Tour de Romandie 

wordt een fraai kijkstuk


Met Ilan VAN WLDER als Vlaamse eyecatcher

 

De Tour de Romandie was decennialang dé obligate voorbereidingskoers op de Giro. Dit jaar is hij dat een stuk minder (niet meer dan 38 van de 140 starters hier rijden ook de Giro) wegens de voorafgaande Tour of the Alps. De 74ste editie lijkt niet meteen de zwaarste uit de lange rij. 

Net als de Giro pakt hij uit een inleidende (korte) en een afsluitende (langere pittige) tijdrit verbonden door drie heuveletappes en één heuse bergrit op de voorlaatste dag van Sion naar het skioord Thyon 2000 na een klimpartij van bijna 21 km. met een gemiddelde stijging van 7,7%.

Opvallend: de à la Tour of the Alps relatief korte ritten, ze blijven allemaal net onder de grens van 170 km. 

 

De Tour de Romandie heeft een rijke geschiedenis met Hugo Koblet (winnaar in 1953 en viermaal tweede) en Ferdi Kübler (winnaar in 1948 en 1951 en tweede, derde, vierde en zevende) als absolute coryfeeën

Stephen Roche deed kwalitatief beter met drie overwinningen in 1983, 1984 en respectievelijk 1987, zijn absoluut gloriejaar waarin hij opeenvolgend de Giro, de Tour en het WK won. 

Behalve Ferdi Kübler wonnen nog elf anderen twee keer.

 

Modelhelper en allrounder Désiré Keteleer werd, na het behalen van twee vroege dagzeges, in 1947 de lijstopener waarbij hij op het eindpodium mocht neerkijken op Gino Bartali en Stan Ockers. Drie maanden later won hij ook de laatste twee ritten van de Tour de Suisse.

Drie andere Belgen zetten de Tour de Romandie naar hun pedalen:  Claude Criquielion in 1986 (vooraleer hij vijfde werd in de Tour), Wilfried David in 1973 en Johan De Muynck in 1976 (het jaar dat de aansluitende Giro hem door de pikorde van het peloton ontstolen werd).

De editie van 1973 was bijzonder. Wilfried David won vijf jaar na de Ronde van België en twee jaar na zijn tweede plaats in de Vuelta, waarin hij zijn leidende kompaan Ferdinand Bracke trouw bleef. De West-Vlaming, die bijna zes jaar geleden met zijn Sonja smartelijk verongelukte, mocht op het eindpodium neerkijken op de aanstaande Tourwinnaar Lucien Van Impe en Michel Pollentier, die zijn debuut maakte als beroepsrenner. David behaalde naderhand ook een dagzege in het Critérium du Dauphiné (Lyon) en bovenal in de Tour (Fleurance).

 

Primoz Roglic had in 2020 een loepzuivere hattrick kunnen versieren maar de 74ste editie werd wegens Covid-19 opgeschort. De rondekopman van Jumbo-Visma is er dit jaar niet bij en de kans zou zelfs bestaan dat hij (net als zijn landgenoot Tadej Pogacar) vòòr de Tour niet meer in competitie komt. Er zijn er wel meer die hoogtestage op competitie laten preveleren, waarmee ze rittenkoersen als de Tour de Romandie, het Critérium du Dauphiné en de Tour de Suisse desavoueren.

 

Deze Tour de Romandie kan desalniettemin bogen op een meer dan aardige bezetting, zij het zonder uitgesproken favorieten maar met een brede waaier kanshebbers (van wie de meesten weliswaar meer verleden dan toekomst hebben): Damiano Caruso, Mattia Cattaneo, Jack Haig, Sergio Henao, Ion Izagirre, Lennard Kämna, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Miguel Angel Lopez (niet meer gereden sedert zijn vreselijke val in de openingstijdrit van de Giro),  Fausto Masnada, Ben O’Connor, Hermann Pernsteiner, Richie Porte, Sébastien Reichenbach, Geraint Thomas, Tejay Van Garderen, Michael Woods,… 

Indien er buiten voornoemden om nog iemand een ingrijpende rol speelt, dan zal dat een volslagen verrassing zijn.

 

Hopelijk kunnen wij ons, zoals met Mauri Vansevenant, vergenoegen met de nog één jaar jongere Ilan Van Wilder, die uitstekend aan zet was in zowel de Settimana Coppi e Bartali als de Itzulia Basque Country.  


Spannend wordt al meteen de proloog met Stefan Bissegger, Rémi Cavagna, de dan toch niet onfeilbare Filippo Ganna, Stefan Küng, Dennis Rohan, Mads Würtz, … als uitgesproken favorieten. De verschillen zouden wel eens minuscuul kunnen zijn.

Ook Philippe Gilbert en Peter Sagan maken hun opwachting, het mogelijke begin van hun campagne om alsnog voor de Tour geselecteerd te worden. Lotto-Soudal heeft daar meer ruimte voor dan Bora-Hansgrohe (maar Specialized wààkt).

Marc Hirschi staat na zijn geruststellende zesde plaats in Liège-Bastogne-Liège al veel verder met zelfs een dagzege in de lijn der verwachtingen.

 

De 73 voorgaande edities (vanaf 1947) leverden op basis van 100 70 50 40 30 25 20 15 10 5 punten aan de respectieve top tien onderstaande ranking op.

 

430KOBLET HugoZwits.
380Kübler FerdiZwits.
315Delisle RaymondFr.
315Millar RobertGr.-Br.
310Evans CadelAustr.
305Spilak SimonSlov
300Roche StephenIer
295Rominger TonyZwits.
290Zoetemelk JoopNed.
275Dufaux LaurentZwits.
270Adorni VittorioIt.
270Prim TommyZweed
260Fornara PasqualeIt.
250Froome ChrisGr.-Br.
240Hampsten AndyV.St.
240Menchov DenisRus
240Sartore GiuseppeIt.
225Rostollan LouisFr.
225Valverde AlejandroSp.
220Costa RuiPort.
220Kreuziger RomanTsjech
220Maurer RolfZwits.
215Forestier JeanFr.
215Motta GianniIt.
215Savoldelli PaoloIt.
210Gimondi FeliceIt.
205Baronchelli GibiIt.
200Frigo DarioIt.
200Richard PascalZwits.
200Schaer FritzZwits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten