donderdag 16 december 2021

Gust LOOTENS mag zich een beetje aan Jens KEUKELEIRE spiegelen

 

 

Zeggen dat hij vanuit het niets opdoemde, is overdreven maar vaak spraakmakend was Gust Lootens (Zwevegem) nog niet geweest als jonge renner, die er in 2017 als tweedejaarsnieuweling aan begon maar weinigen die er meteen wat van merkten. 




Het was nog anderhalf jaar (tot 28 april 2019) wachten op zijn eerste zege in Zulzeke. Nog drie andere zouden volgen waarvan de interclub van Ingelmunster de voornaamste was. Hij haalde het daar van de intrinsiek snellere local hero Mathias Vandenborre en Michiel Nuytten

In de Brigandsgemeente had hij reeds het jaar voordien de kop opgestoken. Hij won er toen al van Michiel Nuytten en van Joshua Vansteenkiste de sprint voor de vierde plaats. Het lijkt een voetnoot waar je toch beter niet achteloos aan voorbijstapt. Op 26 augustus 2006 werd Jens Keukeleire in diezelfde interclub derde (na Kevin Claeys en Baptiste Planckaert). 

Voor de joviale Bruggeling was het de eerste keer dat hij het regionale circuit oversteeg en zie waarnaar hem dat leidde. Vier jaar later won Jens, als 21-jarige neoprof bij Cofidis, tijdens de eerste helft van maart viermaal.


Gust Lootens verneemt het graag maar gaat er niet van uit dat het met hem dezelfde vaart zal nemen, hij heeft al bijna de leeftijd van Jens als neoprof, met minder zou hij ook al tevreden zijn. Maar zelfs dat zal hij niet op bestelling verkrijgen want hij leidde geen rimpelloos bestaan. Tijdens de winter van 2019-2020 kreeg hij klierkoorts. Door problemen thuis ging hij alleen wonen en zijn hogere studies toegepaste psychologie aan het Vives in Kortrijk werden vervangen door een job in Decathlon. Die beëindigde hij vorige donderdag om vol in te zetten op een professionele wielerloopbaan.

Gust zette als tweedejaarsbelofte mooie stappen, al lieten die tot begin augustus op zich wachten. Onverhoopte winst (vòòr Maarten Verheyen, die elf dagen later in Bertem kampioen van Belgoë zou worden) in de openingsrit der Ronde van Vlaanderen gaf hem een boost van jewelste en met de steun van de copains van Home Solution - Soenens kon hij zowaar de leiderstrui behouden. Veel kwam er daarna niet meer bij zodat continuïteit een werkpunt wordt om in 2022 nieuwe vooruitgang te boeken want één hogedrukgebied maakt de zomer niet.

Gust is er nog niet uit wat hij best kan. Hardrijder-finisher, zou ik denken maar daarvoor zijn er meer bewijzen nodig. Kevin Hulsmans, zijn absolute vertrouwensman bij wie hij ook in mindere momenten onverkort terechtkan, zal het hem helpen uitvissen. Gust Lootens moet nog geen haast hebben om eventuele profwaardigheid af te dwingen want hij bevindt zich nog maar halfweg zijn termijn als belofte. Het hele seizoen van zich doen spreken als halfweg augustus 2021 en hij wordt automatisch gesolliciteerd voor een stap hogerop. In blijde afwachting kan hij zich koesteren in de comfortzone van Home Solution - Soenens.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten