donderdag 16 december 2021

In 2021 bij het ferm aangesterkte EF Education-Nippo

 

Mark PADUN alsnog van straat


Mark Padun zorgde tijdens het afsluitende weekeinde van het Critérium du Dauphiné 2021 voor ophef door zowel op Pla d’Adet (zaterdag) en Joux-Plane (zondag) te winnen met de bergprijs daarbovenop.

Vreemd dat hij aansluitend niet voor de Tour geselecteerd maar afgedreven naar de Vuelta waarin hij slechts een schim van zichzelf was. Daarna deed hij niets anders dan opgeven, zelfs in de bescheiden Cro Race. Oh ja, hij voltooide nog één der laatste koersen, de Gran Piemonte op de 99ste plaats.

Dat had zo z’n gevolgen. Halfweg november werd zijn beëindigd contract bij Bahrain-Victorious niet verlengd en geen enkel ander team stond te trappelen om hem in de rangen te sluiten. 15 december werd zijn D-day wanneer hij werd ingehaald door EF Education-Nippo.

“Dit is het juiste team om tot een vaste waarde te ontwikkelen in de grote ronden”, meent de 25-jarige Oekraïner, “en Jonathan Vaughters is de juiste persoon om dat traject voor mij uit te stippelen.”

De teammanager schat ‘zijn’ 25-jarige Oekraïner bijzonder hoog in. Eén of meer dagzeges in de grote ronden zijn volgens hem een kwestie van niet al te veel tijd want Mark heeft een fijne neus om in de juiste ontsnapping mee te schuiven, dat bewees hij in het Critérium du Dauphiné. Trouwens: in de grote ronden stak hij die neus ook al aan het venster: derde (2018) en vijfde (2019) in een daguitslag van de Vuelta en tweede (na Jhonathan Narvaez) in één van de Giro 2020. Of daar ook de bestendigheid uit volgt voor een spraakmakend klassement moet nog blijken.

Mark Padun moet bij EF Education - Nippo met Esteban Chaves (BikeExchange) en Odd Christian Eiking (van Intermarché-Wanty-Gobert en die na zeven dagen in de leiderstrui nog uitkwam op de elfde eindplaats) de leemte opvullen die ontstaan is door het vertrek van Lawson Craddock (naar BikeExchange) en Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) en van de afgezwaaide Tejay Van Garderen

Chaves, Eiking en Padun worden belangrijke bondgenoten voor de al langer ingeburgerde Hugh Carthy en Rigoberto Urán.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten