zaterdag 11 december 2021

WK in Wollongong zou een copy past van Leuven zijn

 

Sven VANTHOURENHOUTs inschatting van de 'Grote Drie' is allesbehalve doordacht

 

 

Ruim negen maanden van tevoren is men al begonnen met de analyse van het parcours van het kampioenschap van de wereld van één namiddag, die van zondag 25 september. Bijzonder voortvarend is dat. Het parcours is nog niet eens goedgekeurd door de UCI, al zal dat na het overmaken van het fortuin van de aanbesteding wel geen probleem zijn. Wat wel een probleem kan zijn, is het al of niet doorgaan ervan want nergens wordt een pandemie ernstiger genomen dan in Australië. Zo wisten Tour Down Under en de Cadel Evans Race (voorzien in de tweede helft van januari), al maanden van tevoren dat hun editie 2022, net als die van 2021, taboe zou zijn. Dat de UCI maar, beter dan in 2019, een plan B achter de hand heeft!

Het parcours in Wollongong heeft als angel de stevige helling (1100 m. aan 7,7%) in de lokale ronde van bijna 18 km., theoretisch een kolfje naar de hand van de klassieke coureurs. Die pittige Mount Pleasant heeft pieken tot 14% en is daarmee een milde versie van de Muur van Geraardsbergen: die iets langer, iets steiler (pieken tot 18%) is en bovendien bezwangerd is met kasseien. 

Bondscoach Sven Vanthourenhout analyseerde het parcours en concludeerde: "Er zijn 4600 hoogtemeters, maar voor titelverdediger Julian Alaphilippe, Wout Van Aert  en Mathieu van der Poel zal dat geen probleem vormen."

Dat is een allesbehalve doordachte voorafname van Sven, waarmee hij Remco Evenepoel bewust of onbewust schoffeert en het lag al zo gevoelig! Zoals die de smaakmaker was in Leuven, zo kan hij dat eveneens zijn in Wollongong. Indien hij tijdens het voorbije WK een ongeleid projectiel was dan lag dat niet uitsluitend aan Remco, zijn aanpak speelde in de kaart van de sterkste man in koers die niet (zoals verhoopt) Wout Van Aert maar wel Julian Alaphilippe was, wat niemand van tevoren wist, hoe zou er dan nu al een simulatie kunnen gemaakt worden van Wollongong?

Niet in het minst zal er thuisrenner Caleb Ewan zijn. De herinnering aan hoe hij in Milano-Sanremo 2021 de Poggio bestormde (en tweede werd zoals in 2018) is een bangelijk gegeven, al zijn het de vorm en de omstandigheden van de dag die veelbepalend zijn en die had de kanonbal op twee wielen in Leuven alvast  niet aan zijn kant.

Dit om maar aan te geven dat het kampioenschap van de wereld van één namiddag géén exclusiviteit van de vermeende Grote Drie zal zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten