dinsdag 14 december 2021

Voltooien Gianni MOSCON en Mikel LANDA alsnog hun symfonie?

 

Gianni Moscon heeft zijn reputatie van bad guy geleidelijk van zich afgeschud en toch verruilt hij na zes campagnes Sky / Ineos Grenadiers voor het Astana Qazaqstan Team, waar hij de exclusieve speerpunt wordt voor de ééndagskoersen en voor dagzeges in de rittenwedstrijden.

De 27-jarige Italiaan leek begin oktober op weg naar een eclatante triomf in Paris-Roubaix tot een lekke band en een valpartij ervoor zorgden dat hij op Carrefour de l’Arbre gepasseerd werd door Sonny Colbrelli, Mathieu van der Poel en Florian Vermeersch. Men keek ervan op dat de Italiaan zijn rampspoed zo goed kon plaatsen. 

Le nouveau Gianni était arrivé?! Of lag het aan zijn nòg lucratiever tweejaarscontract bij Astana? Op zijn 27ste lijkt hij klaar om aan zijn waarachtige oogstjaren te beginnen. Een serene Moscon is tot (nòg) méér in staat, hoewel wat eraan voorafging, ook al niet minnetjes was.

De potentiële opvolger van Filippo Pozzato stond er al meteen in 2016 met ereplaatsen in Nokere, de Settimana Coppi & Bartali, Yorkshire, de beide kampioenschappen van Italië, Montréal alsook een dag- en de eindzege in de Arctic Race of Norway. Zijn titels van kampioen van Italië tijdrijden werden bekrachtigd met ereplaatsen op het WK in Bergen 2017 (6de) en in Innsbruck 2018 (4de). 

In 2017 werd hij vijfde in Paris-Roubaix en derde in Il Lombardia. 2018 bracht zijn beste campagne met verre ereplaatsen in het voorjaar en overwinningen in de Coppa Agostoni en de Giro della Toscana, een dag- en de eindzege in de Tour of Guangxi (de Chinese manche van de World Tour).

De 24-jarige Gianni kwam almaar dichter bij de zon maar smolt er in 2019 weer van weg. Een vierde plaats op het WK in Harrogate was het enige resultaat dat ertoe deed. In 2020 ging het van kwaad naar erger met amper één top tien: achtste in de tweede rit der Volta a Valenciana. 2020 leek ook een maat voor niets te worden met bescheiden successen in de Tour of the Alps (2) en in Lugano, enkel aangevuld met een negende plaats in San Sebastian. Paris-Roubaix maakte veel maar niet alles goed.

2022 moet dus veel meer en beter brengen met bovenaan zijn bucketlist een nieuwe stormloop in de Hel van het Noorden maar ook voor de andere grote ééndagskoersen haalt hij niet bij voorbaat de neus op, al behaalde hij enkel in de Ronde van Vlaanderen (15de in 2017 en 21ste in 2018) en in de E3 Harelbeke (8ste in 2018) bemoedigende resultaten. Ook wacht hij nog steeds op zijn eerste dagzege in een grote ronde en zelfs in een kortere rittenkoers van de World Tour. Dit is globaal te weinig voor een coureur van het gehalte-Moscon.

 

Mikel Landa is 4,5 jaar ouder en staat al veel verder, maar niet zo ver als hij voor ogen had door minstens één van de drie grote ronden winnen. In 2015 werd hij op zijn 24ste meteen derde (na Alberto Contador en Fabio Aru) in de Giro na twee dagzeges op een rij op de Madonna di Campiglio en in Aprica. Die positie zou hij enkel nog benaderen met vierde plaatsen in zowel de Tour (in 2017 en in 2020) als in de Giro (2019). In de Tour werd hij ook zevende (in 2018) en zesde (in 2019). 2021 werd een nuljaar met een opgave in zowel de Giro (pardoes ingereden op een verkeerseiland) als de Vuelta (waarvoor hij na eindwinst in Burgos als één kanshebber werd aanzien maar hij zakte door het ijs en stapte tijdens de 17de rit af aan de slotklim naar de Lagos de Covadonga). In de tussenstand telde hij dan al bijna 50 minuten achterstand.

Toch wil de turbulente Spanjaard in 2022 én naar de Giro én naar de Tour. Een top vijf zal dan wel zijn hoogste goed zijn zeker?! Op zijn 32ste verjaardag wenste hij zichzelf meer gezondheid en geluk toe als wilde hij daarmee zijn falen camoufleren

Meer nog dan Moscon is Landa niet de gemakkelijkste van de klas. Hij veranderde al vijfmaal van team. Bij Astana kon hij moeilijk door één deur met Fabio Aru, bij Team Sky niet met Chris Froome, bij Movistar niet met Alejandro Valverde; allemaal frère-ennemis die hem overstegen, wat nu ook Damiano Caruso deed bij Bahrain met zijn tweede plaats in de Giro, waardoor hij op zijn 34ste zijn lopend contract verbeterd én tot eind 2024 verlengd zag worden. Dat kon wel eens steken bij de humeurige Mikel.

Bahrain Victorious heeft kennelijk een zwak voor metier en routine want ook Sonny Colbrelli, hun grote troef voor de ééndagskoersen (kampioen van Italië en van Europa, winnaar van de Benelux Tour en van Paris-Roubaix) wordt tijdens de komende Giro al 32 jaar. 

Oldies but goldies, very indeed!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten