vrijdag 24 december 2021

 Tourzege van Primož Roglič staat daarin centraal 

 Jumbo-Visma 

the sky is the limit

 

Primož Roglič was een modale coureur toen hij in 2016 van het continentale Adria Mobil naar Teal LottoNL - Jumbo overkwam. De Sloveen bloeide op zijn 26ste helemaal open. Vanaf 2017 stapte hij met zevenmijlslaarzen door wielerland en de jongste drie seizoenen was hij globaal ontegensprekelijk de allerbeste. Je kijkt ervan op dat hij voor dit team al 54 koersen won, waarbij vooral een loepzuivere hattrick (vanaf 2019) in de Vuelta, 15 dagzeges in de grote ronden, Liège Bastogne-Liège 2020, de Olympische tijdrit in Tokio 2021,…

Primož Roglič is het vlaggenschip van Jumbo-Visma, dat samen met Ineos, UAE Emirates en Quick.Step Alpha Vinyl één van dé vier sterkste teams is. Samen met is niet genoeg voor de gulzige Richard Plugge die wil dat Jumbo-Visma vanaf 2022 exclusief de numero uno van de teams wordt. Heeft hij er eens aan gedacht dat wie hoog vliegt laag kan vallen?

Plugge heeft alvast de manschappen om de kroon te spannen. Behalve Primož Roglič heeft hij vooral ook Wout Van Aert, die op zijn terrein hetzelfde traject aflegde als Primož Roglič op het zijne en daardoor de allerbeste ééndagscoureur werd. Daarbij niet vergeten dat Primož en Wout in de Tour nogal wat brute pech kenden. Indien niet dan was Jumbo-Visma nu al de exclusieve lijstaanvoerder van de teams.

Er was evenwel Tadej Pogačar als spelbederver. Het scharniermoment voltrok zich op de slotdag van de Tour 2020 wanneer de jongere Sloveen de negen jaar oudere alsnog van zijn sokkel stootte, zodat het een jaar later geen 1-1 maar 2-0 werd want Primož werd dit jaar uitgeteld door een vroege val. Of hij zich in 2022 kan revancheren op de twee voorbije jaren, ik weet het niet hoor maar helemaal uitgesloten is het toch ook niet. Dat ligt niet aan de gevorderde leeftijd van Primož maar aan de kwaliteiten van Tadej, bij wie men op een conditionele terugval moet rekenen om hem te zien struikelen (figuurlijk dan). Jumbo-Visma beschikt wel nog over een niet te veronachtzamen wisselkopman, de toch al 25-jarige Jonas Vingegaard. Misschien is hij de joker die Richard Plugge achter de hand houdt.


Primož Roglič zal voor Jumbo-Visml altijd de tycoon blijven, wellicht ook na zijn rennerscarrière. Dat spreekt uit het feit dat men zijn precieus contract verlengde al tot eind 2025, waarmee hij het decennium zal gerond hebben. Hij verdient alle geduld, zelfs wat betreft het winnen van de Tour. Remember dat Louison Bobet vijf try-outs nodig had vooraleer hij in 1953 op zijn 28ste een eerste keer de Tour won, het begin van een loepzuivere hattrick. Miguel Indurain had nog een inoefening meer vandoen eer hij in 1991 zijn eerste grote slag thuishaalde, het begin van een loepzuivere vijfslager. 

Zo’n vaart zal het wel niet meer nemen met de reeds 32-jarige Primož Roglič, die evenwel een late(re) roeping is die pas op zijn 25ste ophield met competitief … schansspringen. Het straffe aan hem is ook dat hij keer op keer versterkt opstaat uit een zware fysieke beproeving, Wout Van Aert ook trouwens.

Sportief directeur Merijn Zeeman overdrijft niet wanneer hij Primož Roglič aanziet als “de belichaming van de transformatie van de ploeg in de laatste jaren. De cultuur die we samen hebben opgebouwd, is helemaal van toepassing op de persoon Roglic. Hij is een pijler van onze filosofie.” (cfr. Bart Audoore - Het Laatste Nieuws).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten