woensdag 1 december 2021

Doodjammer maar helaas …

Internationale WielerTrofee van Oetingen houdt op te bestaan

 

Na twee afgelastingen omwille van Covid-19 zal Jong maar Moedig de draad niet heropnemen om zijn Internationale WielerTrofee voor een 36ste editie in 2022 voort te zetten. 

De IWT is ‘niet zomaar’ een koerske dat verdwijnt maar een heus monument, dat in 1986 in het leven werd geroepen door Danny Dehandschutter alias zanger Jerry Bondel, die ook dichter, interviewer, animator, programmator en inspirator was. Hij was een Tijl Uilenspiegel die Oetingen en het Pajottenland op de nationale wielerkaart zette, want hij was aan een steile klim begonnen op de hierarchische ladder van de Belgische Wielrijdersbond. Deze goedmenende duizendpoot wilde evenwel teveel doen en dat verliep almaar chaotischer, misschien was het ook daardoor dat hij al op 12 augustus 2006 tijdens een jogging overleed, hij werd amper 49 jaar.

 

Geert Tresignie, die Danny’s rechterhand was, zette de Internationale WielerTrofee met bravoure voort en gaf er een fikse upgrade aan. Nu moet hij met veel pijn in het wielerhart de handdoek gooien.

 


21 juni 2001: Tom BOONEN wint de 16de IWT in Oetingen.
(Foto Geert TRESIGNIE) 
 

De IWT stak van wal in 1985 en kreeg meteen een gesolliciteerde lijstopener: runner up Greg Moens. Dé winnaarsnamen bij uitstek waren evenwel die van Peter Van Petegem (1991), Tom Boonen (2001), Greg Van Avermaet (2006) en Thomas De Gendt (2009).  


27 juni 2007: Sven NYS wordt de verrassende winnaar der 23ste IWT in Oetingen.
(Foto Geert TRESIGNIE)

Sven Nys werd in 2007 de meest onverwachte winnaar en daar is een leuke anekdote aan verbonden. Na afloop van de IWT stak ik door naar de Ronde van Haspengouw in Oetingen, een topkoers voor nieuwelingen die pas om 18 uur startte. Daar aangekomen vroeg BWB-afgevaardigde Dolf Van den Brande (+) mij wie er in Oetingen gewonnen had. Het wilde na driemaal hervragen nog altijd niet geloven dat het Sven Nys was en wond zich zelfs danig op. De meest gelauwerde veldrijder aller tijden mocht in deze 1.2 starten omdat hij deel uitmaakte van het Rabobank Continental Team (Nys’ kompaan Bauke Mollema werd vierde).

 

Tim Declercq, een notoire niet-winnaar, is de enige die in 2012 en 2013 met Topsport Vlaanderen tweemaal op een rij in Oetingen won. Het zijn ook zijn enige overwinningen als contractrenner totnogtoe.  

Jérôme Baugnies won eveneens tweemaal (in 2016 en 2018). Zijn halfbroer Julien Van den Brande zal in 2019 de laatste winnaar geweest zijn.

 

De Internationale WielerTrofee van Oetingen (een deelgemeente van Gooik) werd steevast georganiseerd op de laatste woensdag van juni en was, bij meestal heerlijk weer, de wenkende voorbode van de zomervakantie. Al wie zijn steentje had bijgedragen tot het welslagen, werd na de koers in de watten gelegd met een uitgebreide receptie en een exquise koud buffet. Bij het buitenkomen deed gastvrouw Gina daar nog een kaart voor een kaasbuffet in een belendende accommodatie bovenop.

Zo’n mooi geesteskind moeten loslaten, dat doe je niet in een handomdraai.

De corebusiness van Geert en Gina is hun bloeiende raamdecoratiezaak Deniluxe, die met een Denimobiel over een rijdende toonzaal beschikt, zie ook www.deniluxe.be  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten