donderdag 23 december 2021

Jonathan VERVENNE

houdt van variatie én van onverwachte wendingen


Jonathan Vervenne (Riemst) profileerde hij zich als 14-jarige aspirant in de thuisprovincie als een multidisciplinaire coureur: vice-kampioen in het veldrijden en het mountainbiken, kampioen in de tijd- en de wegrit. Als nieuweling stak hij ook op de baan (Limburgs kampioen in Peer) de neus aan het venster en werd hij negende in Herbeumont. Ook als eerstejaarsjunior verdeelde hij zijn tijd met competitief zwemmen in Nederland tot corona ook daar een stokje voorstak.


Het was als de stilte voor de storm van zijn opveren als tweedejaars. Het laatste wat Jonathan van 2021 verwachtte, was een selectie voor het WK in eigen land, de tijdrit van Knokke naar Brugge. Juist, Jonathan dankte het aan de Europese titel van Alec Segaert dat hij alsnog als derde Vlaming geselecteerd werd en tot overmaat van weelde mocht hij ook nog als eerste (weliswaar zonder mikpunt) starten, een extra motief om er het beste van te maken met een knappe 15de plaats.  

Jonathan had zijn wild card hoe dan ook zèlf afgedwongen met een knappe derde plaats op het BK in Koksijde na Cian Uijtdebroeks (-37”) en Alec Segaert (-21”). Dit was de aanhef van (nòg) meer geloof in eigen kunnen.

Aan die mooie herfst ging nòg aardig wat vooraf, zelfs in de Österreich Rundfahrt speelde hij een rol van betekenis. In de openingsrit keek hij iets te bewonderend toe hoe Alec Segaert op indrukwekkende wijze (44” voorsprong) won. Jonathan had het gevoel dichter te kunnen eindigen maar in zijn eerste grote internationale meerdaagse koos hij voor behoedzaamheid, maar niet meer in de twee volgende ritten met telkens een top tien die hij ook in het eindklassement bezette en die een top vijf zou zijn geweest indien er een tijdrit aan te pas was gekomen.

In Herbeumont (13de), Aubel-Thimister-Stavelot (11de) en La Philippe Gilbert (29ste) werd hij even dicht verwacht als in Jemeppe-sur-Sambre (4de). 

Als kers op de taart won Jonathan de Ster van Zuid-Limburg, ingeleid met een derde plaats in de proloog na de verbazende Senne Thonnon (-5”) en de Deen Alexander Hansen (-3”). Jonathan passeerde hen op de slotdag door met vijf anderen de juiste ontsnapping te bemannen.

Duurzaamst van al is zijn opname in het continentale Home Solution - Soenens, waar hij met Kevin Hulsmans de ideale ploegleider treft. Hij zal er, meer dan waar ook, gedijen om de coureur te worden die hij zo graag wil zijn maar niet ten koste van zijn universitaire studies in Leuven voor burgerlijk ingenieur met Bob Poelmans, Alec Segaert en Cédric Van Raemdonck als aulagenoten of de verenigde burgibikers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten