zaterdag 4 december 2021

 LBL én Il Lombardia moeten absolute doelen worden 

Wout VAN AERT mag het advies van Fons DE WOLF niet zomaar in de wind slaan

 

 

Fons De Wolf is behoort tot de happy few die én de Giro di Lombardia (1980) én Milano-Sanremo (1981) hebben gewonnen. Fonzie realiseerde dat zelfs binnen de 154 dagen. Het waren de enige monumentale klassiekers die hij op zijn fraai palmares inschreef. In de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix, die hem veel minder lagen, bleef hij steken op de zesde plaats. Liège-Bastogne-Liège paste hem als gegoten maar hij werd in 1982 in het ootje genomen door de aanklampende Silvano Contini. In Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race, de klassiekers daar net onder, stond Fons drie respectievelijk tweemaal het podium maar niet op de hoogste trede.

Hoe verhoudt Fons De Wolf zich tot Wout Van Aert? Hij had minstens evenveel intrinsiek talent maar was veel minder fanatiek. Wout liet zich tijdens de Kristallen Fiets (vanop afstand) ontvallen dat hij graag eens Liège-Bastogne-Liège zou rijden. Wat houdt hem tegen om dat te doen? De indeling van zijn voorjaar met na de Strade Bianche en Milano-Sanremo de Vlaamse weken (Harelbeke, Wevelgem en Vlaanderen) en Roubaix als afsluiter. Door het uitstellen van die laatste had La Doyenne al dit jaar gekund maar het werd de Amstel Gold Race, die hij trouwens won en waarna hij (mede door een blindedarmontsteking) twee maanden de riem aflegde. Toch moet Liège-Bastogne-Liège niet ‘ooit’ maar zo gauw mogelijk helemaal vooropstaan, meent Fons De Wolf. Het is één van de meest exacte klassiekers waarin (in tegenstelling tot Vlaanderen en Roubaix) het recht van de sterkste heel meestal gerespecteerd wordt en waarin Wout op de hand- en spandiensten van Primož Roglič zou kunnen rekenen.

In het late najaar is er ook nog de Giro di Lombardia, de nòg zwaardere versie Italiaanse versie van Liège-Bastogne-Liège. Ook daar kreeg men Wout helaas nog niet te zien. Misschien moet hij er dit jaar een voornaam doel maken, zij het pas twéé weken na de wereldkampioenschappen in Wollongong, een kustplaats bezuiden Sydney, waar er naar verluidt (te) weinig hoogtemeters aan te pas zullen komen, wat in het nadeel van Wout Van Aert zou zijn. In zijn plaats zou ik, gelet op het feit dat Filippo Ganna in de tijdrit zo goed als onklopbaar is en gezien de potentiële onenigheid in de Belgische selectie voor de wegrit, de mogelijk bittere kelk (vanwege zijn schijt aan ereplaatsen) van het WK geen obsessie meer maken en vol inzetten op de Giro di Lombardia, die evenwel pas veertien dagen later aan de orde is, waarvoor mag dat goed zijn?! Het is ook goed mogelijk dat men de vrije 39ste week van het jaar benut om de in januari (omwille van Covid-19) opgeschorte Tour Down Under en de Cadel Evans Race te rehabiliteren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten