woensdag 8 december 2021

Tiesj BENOOT en Laurens DE PLUS  de enigma’s van het Vlaamse wielrennen

 

De amper 21-jarige Tiesj Benoot maakte in 2015 een spraakmakend debuut in de World Tour met vooral een vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen en een schittering op de hoge cols van het Critérium du Dauphiné. Drie jaar later won hij op magistrale de Strade Bianche en werd hij een vaste waarde in de Ronde van Vlaanderen, al gleed hij almaar wat verder weg van het Oudenaardse podium. Weer drie jaar later blijkt hij (nog) niet de duurzame allrounder die men in hem zag, waarbij zijn overstap van Lotto-Soudal naar Sunweb / DSM eigenlijk als een miscast mocht aanzien worden. Zijn lopend contract recentelijk werd ontbonden opdat hij naar Jumbo-Visma zou kunnen overstappen. 

Betweter Wim Vos denkt er het zijne van, hij orakelt:

“Bij Jumbo-Visma rest hem maar één rol, die van knecht”.


De jonge Tiesj BENOOT.

Wat een onzin! Alleen al de keuze van het begrip ‘knecht’ is denigrerend: de knechten van vorige eeuw zijn gewaardeerde helpers geworden die bij gelegenheid hun eigen kans mogen gaan. Dat hij in de pikorde na Wout Van Aert komt is de logica zelve of had het omgekeerd moeten zijn, meneerke Vos?! Dat Tiesj bij de Nationale Loterij had moeten blijven, is praat achteraf. Zeker 2021 (zonder overwinningen maar met toch een vijfde plaats in Paris-Nice en een zevende in Liège-Bastogne-Liège) had ervoor gezorgd dat hij meer vragende dan biedende partij was om aan het strakke gareel van zijn nog lopend contract bij Iwan Spekenbrink te ontkomen. Kan Tiesj nog op de privilegies van het kopmanschap claimen? Zeker in koersen als de Strade Bianche, Milano-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen niet, maar bijvoorbeeld wel in Liège-Bastogne-Liège (waarin hij in de twee jongste edities 8ste respectievelijk 7de werd) en waar Van Aert ook in 2022 nog zal wegblijven. Conclusie: Tiesj Benoot kan aan die prijs nergens beter dan bij Jumbo-Visma belanden om zijn carrière nieuw leven in te blazen.



De jonge Laurens DE PLUS.

De anderhalf jongere Laurens De Plus kon zijn hoge beginvlucht nog veel minder lang volhouden. Zijn train de course is nog vreemder dan die van Tiesj Benoot. Net als hem verliet hij voor het grote(re) geld zijn comfortzone in The Wolfpack. Vooral tijdens zijn tweede campagne bij Jumbo-Visma in 2019 maakte hij indruk met de energieke wijze waarop hij de podiumplaats van Steven Kruijswijk vrijwaarde, waaruit ook de aanstaande eindwinnaar Egan Bernal voordeel haalde. Zijn driejarig contract bij de Ineos Grenadiers had Laurens dan al op zak. Twee daarvan zitten er inmiddels op, ze werden niet bepaald een succes want beide opgeteld komt Laurens aan amper 23 koersdagen. Blessureleed in 2020 en een virale infectie in 2021 waren de kwelgeesten, die ervoor gezorgd hebben dat 10 april (opgave in de Basque Country) zijn laatste koersdag was. Veel meer nog dan voor Tiesj Benoot moet 2022 voor Laurens De Plus de ommekeer inluiden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten