maandag 29 januari 2024

45ste La Marseillaise 

 

Kévin GENIETS en Alex BAUDIN

met uiteenlopende doelen

 

Kévin Geniets heeft op zijn 27ste ook eens in het buitenland gewonnen. In eigen Letzeburg werd hij landskampioen op de weg in 2020 en 2021, dat laatste jaar ook in het tijdrijden. In 2022 en 2023 kon hij geen enkele van die titels hernieuwen, misschien ziet Groupama-FDJ hem liever opdraven in de merkentrui dan in de futiele driekleur van zijn land.

In de almaar hoger gequoteerde GP La Marseillaise, de openingsmanche van de Coupe de France, haalde Géniets het van zijn Franse medevluchter Alex Baudin (22), die wat in zijn mars kan hebben, zelfs als klassementsrenner.

Geniets is een modelhelper, op wie kansrijkere kompanen als David Gaudu, Romain Grégoire, Stefan Küng, Laurent Madouas, Lenny Martinez, … blindelings kunnen rekenen. In Marseille greep Kévin met bravoure zijn zeldzame eigen kans, enkele uren nadat Laurence Pithie de Cavel Evans Race had gewonnen. Eén en ander bevestigt dat Groupama-FDJ een vaste waarde is tussen de tien beste WorldTourTeams.

 

Alex Baudin, Geniets’ medevluchter richting Marseille, is de zoveelste groeidiamant du cyclisme français. Als neo-junior in 2018 behaalde hij een dagzege in de Tour du Pays de Vaud (Zwits.), twee opeenvolgende in de Ain Bugey Valromey (5de) en ei zo na ook één in de Giro del Nordest Italia, waarin hij logisch geklopt werd door Jonathan Milan. Als tweedejaars hernieuwde hij zijn dagzege in de Vaud en sloot Baudin die categorie af met een derde plaats in de Chrono des Nations. 

De door Covid-19 uitgeholde seizoenen 2020 en 2021 deden hem kennelijk geen goed maar in 2022 was hij terug met een dagzege in de koninginnenrit der Giro della Valle d’Aosta - Mont Blanc 2023, die volstond om op zijn 20ste door AG2R Citroën in de armen te worden gesloten. Hij werd voor een rist manches van de World Tour, inzonderheid voor de Giro die hij feilloos uitreed maar hij werd door de UCI uitgesloten wegens te hoge waarden van de pijnstiller Tramadol.

Baudin liet het daar niet bij en tekende beroep aan bij het Tribunal Arbitral du Sport. Hij werd nochtans niet geschorst want hij had geen antidopingregel maar wel een medische regel overtreden. Leg mij dat verschil eens uit. Het antwoord zal ook Toon Aerts en Shari Bossuyt benieuwen. Baudin mocht dus gewoon verder koersen maar ‘het’ kwam er in 2023 niet meer uit, maar wel de laatste zondag van januari 2024.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten