vrijdag 12 januari 2024

Romain BARDET

ook buiten de koers een heer van rang en stand die nog lang niet koersmoe is

 

In de plaats van ons af te vragen wat Romain Bardet nog in het peloton te zoeken heeft zouden we voor hem beter een diepe buiging maken. Hij werd weliswaar nog maar / reeds 33 jaar (op 9 november) maar in 2023 lukte hij een bovenste best twaalfde seizoen, zijn derde voor DSM(-Firmenich) na negen campagnes voor AG2R La Mondiale. 

Overwinningen vielen hem niet te beurt wel een rist fraaie ereplaatsen: 7de in Paris-Nice, 9de in La Flçche Wallonne, 7de in de Tour de Romandie, 5de in de Tour de Suisse, 21ste in de Vuelta, 11de in Il Lombardia, …


(perempic@rchief - foto Peter Remmerie)


Romain verzaakte én aan de Giro én moest opgeven (aan het begin van de 14de rit als 12de in de tussenstand) in de Tour. Dat wordt dit jaar gerecupereerd met een (derde respectievelijk elfde) deelname aan de beide waarbij hij vooral een dagzege in Italia beoogt om toe te treden tot het clubje van ruim honderd renners die in elk van de drie ronden minstens één dagzege behaalden. 

Bardet is een absoluut adept van de Tour, die hij maar moeilijk kan loslaten. Hij werd bij zijn debuut in 2013 vijftiende zo ook in 2019. De vijf beurten daartussen werden met ereplaatsen ingekleurd waarvan twee podia: 2de in 2016 en 3de in 2017, nadat hij in 2015 de nobele premie van de algemene strijdlust had verworven. In die beste jaren behaalde hij driemaal op een rij een eclatante dagzege en de bergprijs in 2019. In 2020 werd de symbiose tussen Bardet en de Tour zwaar in het gedrang Romain kwam, als regional de l’étape en als vierde in de tussenstand, zwaar ten val in de 14de rit en werd met een hersenschudding opgeraapt. Hij sloeg le grand boucle een jaartje over en opteerde voor een combinatie Giro en Vuelta die hem bijzonder afging: zevende in Italië terwijl hij een klassement in Spanje al na de vijfde rit moest laten varen. Op 11 kilometer van Albacete was hij betrokken in de massaval waarbij de fysieke averij nogal meeviel maar niet het oponthoud van ruim twaalf minuten. Hij verlegde de focus dan maar naar een dagzege die hij op de steile Pico Villuercas effectief behaalde.


Eindwinst in een grote ronde zal Romain Bardet wel niet meer weggelegd zijn. Toch behoort hij tot de fine fleur van het Franse wielrennen die zich als een klassementrenner ook profileerde in ‘zijn’ klassiekers: 4de in de Giro di Lombardia 2016, 3de in Liège-Bastogne-Liège 2018, het jaar dat hij (na Tiesj Benoot) tweede werd in de Strade Bianche en (na Alejandro Valverde) vice-wereldkampioen in het loodzware Innsbruck. 


Romain Bardet is een warme minnaar van het wielrennen maar géén vakidioot! Als master in de rechten en het management heeft hij andere pijlen op zijn boog om zijn dagen zinvol te besteden. Val evenwel niet steil indien hij zich na zijn actieve carrière in een andere rol in het wielrennen handhaaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten