woensdag 24 januari 2024

Acrog viert zijn robijnen jubileum met Jef ROBERT, de helft van die tijd als de roerganger van Balen BC

 

 alias de Patrick Lefevere van het jeugdwielrennen


Jef Robert is al 40 jaar de créateur-fondateur van Acrog Accountany dat de boekhouding verzorgt van ruim 1200 kmo’s. Acrog is de helft van die tijd de hoofdsponsor van Balen BC, van ’s lands belangrijkste wielerclubs. Naast het afleveren van een respectabel aantal profwaardige jongeren houden Jef en zijn bestuur houden evenzeer de focus op de jeugd vanaf 8 tot en met 18 jaar. Voor nòg méér slagkracht is daar vanaf 2020 het Geelse studie- en ingenieursbureau Tormans als precieuze medesponsor bijgekomen zodat Balen BC aan zijn 75ste werkingsjaar begint met een budget van 350.000 euro.

Jef Robert, die op de koersfiets de daad bij het woord voegt met verbazende waarden, is als voorzitter een trekkend voorbeeld is voor zijn talrijke discipelen.

Jef Robert, die op 18 juni ‘tot zijn grote spijt’ al 66 jaar wordt, is als voorzitter ook de absolute sterkhouder van Acrog-Tormans Balen BC. Hij rolde er kort na de eeuwwisseling in omdat zijn zoon Fréderique (°1989) bij deze club koerste en er nogal wat successen boekte in de jeugdcategorieën, wat Fréniet kon doorzetten in de beroepscategorie met als gelukkig gevolg dat hij nu de troonsopvolger is van Acrog Accountancy.

En zeggen dat sommigen dachten dat Jef als voorzitter een vluchtige passant zou zijn voor de tijd dat zijn zoon koerste, al had Jef ook niet gedacht dat het impact van zijn voorzitterschap zo gigantisch zou zijn. Het werd hem niet in de schoot geworpen, hij dwong het af met permanente opvolging en het inpassen van de juiste mensen.

“Het impact van wielrennen met onze truien als eyecatcher wordt wel eens onderschat. Toen ik met wielersponsoring begon, was Acrog een streekproduct. Nu zijn we een begrip in alle uithoeken van het land en dat heeft best wat nieuwe klanten opgeleverd.”

 

Het wielrennen heeft Jef dus veel gegeven en hij wilde daar graag nog wat meer dan wat tegenoverstellen.

“We hebben zelfs enkele G-sporters, die evenzeer worden gerespecteerd als de andere coureures. Aan de basis hechten we het vereiste belang aan een goede opvoeding die we proberen mee te geven naar de scholen toe. Een toffe club blijven en een baken voor de jeugd staat voorop.”

Remco en Cian …

Bij Acrog-Tormans Balen BC was de voorbije decennia een continue begankenis van jonge wielertalenten waarvan er een respectabel aantal doorgroeiden naar de beroepscategorie en niet van de minsten: Remco Evenepoel, Jasper Philipsen en Jordi Meeus om het bij de meest recente drie te houden. Ook Cian Uijtdebroekspasseerde kort de revue bij Acrog. Allen werden voorafgegaan door onder anderen Jan Bakelants, Tom Boonen, Stijn Steels, Jelle Vanendert, …

Bij de World- & ProTeams is Acrog-Tormans Balen BC indrukwekkend vertegenwoordigd, zo mag blijken uit bijgaande tabel.

Om stil van te worden want het leidt tot de pertinente vaststelling dat ruim 20% van de Belgische renners in de World- & ProTeams ooit in de Balense kleuren reden, een rolmodel voor de andere clubs.

In deze is het verhaal van Jordi Meeus pertinent. Na een pechseizoen als tweedejaarsjunior dreigde hij op een dood spoor te belanden. Om dat te anticiperenwerd een u23-team opgericht en zie waar dat vooral naar leidde: naar een eclatante triomf op de Champs-Elysées! 

Stef LOOS

Jef Robert weet al langer dan vandaag dat ook in het wielrennen niet alles rozengeur en maneschijn is. Zo ligt hij nog wel eens wakker van het smartelijk verongelukken van de 19-jarige renner Stef Loos tijdens een koers in maart 2019. Zoiets hakt er zo diep in dat het er niet meer uitgaat. Vandaar dat hij zijn discipelen en hun begeleiders herhaaldelijk op het hart drukt dat veiligheid àltijd moet vooropstaan.

Gelukkig zijn er megaveel meer positieve herinneringen, die overspannen worden door de continuïteit van een solvabel budget om seizoen na seizoen met kansrijke selecties uit te pakken. Niet alle gegadigden groeien door naar de beroepscategorie maar zelfs bij die afvallers is er recuperatie wanneer ze in de koersfamilie verlengen als mecanicien of verzorger. Ook zij zijn belangrijke schakels in een goedgesmeerde ketting. 

Patrick Lefevere

Sedert 2023 is er de belangrijke meerwaarde door de nauwe samenwerking met Patrick Lefevere, de meervoudige Merckx van het wielermanagement en de ceo van Soudal-Quick.Step, die voor extra middelen zorgt en er menselijke opslagruimte voor buitenlandse ontdekkingen in de plaats krijgt, in 2024 zijn dat: de Deen Carl Emil Just Pedersen, de Zuid-Afrikaan Gustav Roller, de Sloveen Erazem (zoon van Tadej) Valjavec alsook de Nederlanders Joeri Schaper en Lars van Oord.

Acrog en Tormans blijven ook de vijf komende jaren de krachten bundelen om Balen BC zo mogelijk nog verder op te lijsten. Daartoe wordt een globaal budget van 350.000 euro (wagenpark inbegrepen) uitgetrokken. 70% daarvan komt van Acrog zodat men zonder voorbehoud Jef Robert mag opvoeren als de Patrick Lefevere van het jeugdwielrennen

Last but not least is er de net opgestarte samenwerking met het De Ceuster - Bonache CX Team, waarmee Acrog-Tormans Balen BC zich voortaan ook engageert in de cyclocross  een buitenkans voor jonge veldrijdsters om zich te ontwikkelen. Ziedaar een interessant project dat nog in de kinderschoenen staat, maar een toegewijde uitwerking zal krijgen.

Acrog-Tormans Balen BC

World- of ProTeam 

BEULLENS Cedric

Lotto-Dstny

BIERMANS Jenthe

Arkéa-Samsic

CAPIOT Amaury

Arkéa-Samsic

DE POOTER Dries

Intermarché-Wanty

EENKHOORN Pascal

Lotto-Dstny

FRISON Frederik

Q36.5 Pro CT

LEYSEN Senne

Alpecin-Deceuninck

LIVYNS Arjen

Lotto-Dstny

MEEUS Jordi

Bora-Hansgrohe

PEYSKENS Dimitri

Bingoal-WB

PHILIPSEN Jasper

Alpecin-Deceuninck

POLLEFLIET Gianluca

AG2R - La Mondiale

REINDERINK Pepijn

Soudal-Quick.Step

RICKAERT Jonas

Alpecin-Deceuninck

THIJSSEN Gerben

Intermarché-Wanty

UIJTDEBROEKS Cian

Visa - Lease a Bike

VAN DE PAAR Jarne

Lotto-Dstny

VAN GESTEL Dries

TotalEnergies

VAN LERBERGHE Bert

Soudal-Quick.Step

van UDEN Casper

DSM-Firmenich-PostNL

VANDENBRANDEN Noah

Flanders-Baloise

VANHOOF Ward

Flanders-Baloise

VERGAERDE Otto

Lidl-Trek

VERMEERSCH Florian

Lotto-Dstny


Geen opmerkingen:

Een reactie posten