vrijdag 12 januari 2024

Jari VERSTRAETENalles mag maar niets moet nog

 

Jari Verstraeten (Gentbrugge) werd op de laatste zondag van augustus de toch wel verrassende Belgische wegkampioen bij de elite 2 aan het eind van een seizoen dat nadrukkelijk in het teken stond van ongedwongenheid zodat je het zelfs mag hebben over een triomf out of the blue want behaald bijna vijf maanden na winst in het Oost-Vlaamse PK tijdrijden en bijna drie maanden na zijn dagzege (Qabala -> Ganja) in de Tour of Azerbaijan.



Het viel hem te beurt in Putte-Mechelen, waar zijn mama inmiddels acht jaar woont zodat Jari zich comfortabel kon omkleden om zich bijtijds naar de vroege start te begeven en er drie uur later als eerste door de finish te klieven.

Jari legde het behoedzaam (tegen zijn natuur in) aan boord, werd in de koers amper opgemerkt maar schoof finaal naar voren waar hij het gezelschap van topfavoriet Rutger Wouters opzocht en bijbleef. Maarten Verheyen, de titelvoerder bij de u23 in Bertem 2022, lanceerde de finale, Rutger counterde hem en Jari zat ideaal voor een feilloze erop en erover in de laatste hectometer.

Op zijn 34ste veroverde hij, dik tien jaar na zijn laat debuut, alsnog een driekleur die meer verwacht werd in het tijdrijden waarin hij opeenvolgend vierde, vierde, zesde, vierde, tweede en derde was geworden. 

Om het toch over dichte ereplaatsen te hebben: Jari werd in 2022 vice-wereldkampioen tijdrijden van de Gran Fondo di Trento (It.) waaraan hij in september nochtans niet in bloedvorm kon deelnemen want begin augustus werd hij nog geteisterd door Covid-19.


(Foto Bram Van Lent)

In zijn kakelverse driekleur kreeg men Jari niet vaak meer te zien tijdens de nazomer 2023. In augustus had hij nogal veel verlofdagen opgenomen en dat in september herhalen zou niet gematcht hebben met zijn zelfstandig beroep als tandarts (e
ndodontie = wortelkanaalbehandeling of ontzenuwing) in een praktijk in Gent en in Antwerpen.

 

Jari wordt 35 jaar op 8 februari maar denkt als late roeping nog lang niet aan stoppen. Zijn driekleur zal hoegenaamd niet als een juk op hem wegen.

Fun zal opnieuw de boventoon voeren en dat kan het best met de Bataia Brigade, waarin onder anderen ook Kenneth Caethoven, Brecht D’Haene, Gilles Van Kerckvoorde, Jef Van Meirhaeghe, … Met enkelen van hen wil hij opnieuw deelnemen aan één of andere buitenlandse (bij voorkeur ‘exotische’) uci-rittenkoers. Ook de BK’s, in Binche (tijdrit op 20 juni) en in Brasschaat (wegrit op 28 juli), zullen weer rood aangestipt staan. Last but not least is er begin september het WK Gran Fondo. In zijn nieuwe categorie van 35-plusser zullen hem op 29 augustus 2024 in Aalborg (Den.) opnieuw reële kansen weggelegd zijn. 

Het publieke geheim van Jari forever young? Hij is een … trainingslover! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten