vrijdag 26 januari 2024

Lennert VAN EETVELT

met de grote ronden als langetermijnplanning


Een jaar geleden werd hij derde in de Trofeo Andratx en ’s anderendaags (na Kobe Goossens) tweede in de Trofeo Serra de Tramuntana, waarin hij vandaag revanche nam na een opwindende sprint tegen niemand minder dan Aleksandr Vlasov, de eerste Vlaamse overwinning van 2024 en nog wel op de dag dat hij in Sportwereld een volle bladzijde kreeg toebedeeld.

Lennert Van Eetvelt werd tot dan toe vooral herinnerd van het EK en het WK van 2021, waarin hij Thibau Nys assistkoning was, die in Trento (Lennert werd daar zelf nog 5de) won en in Leuven het podium rateerde omdat Lennert door een val werd uitgeschakeld.



In 2022 kreeg men de ware Lennert nog vaker te zien met behalve eclatante overwinningen in La Get UP Cup - Aywaille en bovenal in de Course de la Paix (ook een dagzege) een recital van dichte ereplaatsen: 6de in de Tour de Normandie, 2de (na het Franse toptalent Romain Grégoire) in Liège-Bastogne-Liège, 2de (na Leo broer van Ethan Hayter) in de Giro u23, 2de (na andermaal Grégoire) in La Flèche Ardennaise, 2de (na Thimo Willems) in de GP Vermarc, … 

Zijn Belgische titel in het tijdrijden (in Koksijde op zijn 19de verjaardag!) kon hij niet verlengen maar door Alec Segaert (-15”) en Jonathan Vervenne (-14”) nipt geklopt worden was meer dan eervol. 


Op een sprankelende lente volgde een tragische zomer. Na de Course de la Paix en de Giro wilde hij ook op het podium van de Tour de l’Avenir maar die moest hij (als 4de in de tussenstand) na zes dagen met een keelontsteking verlaten. Dat was hem in juli in de Giro della Valle d’Aosta - Mont Blanc ook al overkomen na de eerste dag. Hij vermande zich nog in Tour Alsace (2de na de Brit Finlay Pickering) maar dat kon zijn zomer niet vergoelijken. De Tour of South Bohemia (13de) in september kwam hij goed door maar die voerde hem niet in optima forma naar het WK in Australië met matige 14de (tijdrit) en 17de (wegrit) plaatsen voor gevolg.

Zijn sterk begin 2023 werd abrupt afgebroken. Bij zijn terugkeer van een hoogtestage mocht hij het komen uitleggen bij de Franse dopingautoriteit die in zijn urine een verdachte substantie had gevonden bij een controle tijdens de Tour des Alpes Maritimes et du Var. Lennert kon feilloos aantonen dat het door een toegelaten neusspray kwam, zoals hij op zijn dopingformulier vermeld had. Incident gesloten maar Lotto-Dstny had hem dan al verplicht een maand op non-actief gezet. 

Het pleit voor zijn mentale veerkracht dat hij hier sterker uitkwam en extra geladen om zijn beroep te hervatten maar Liège-Bastigne-Liège zat er intussen op. Dat manco werd dubbel en dik goedgemaakt met een demonstratie in de Alpes Isère Tour, die hij (2de na Mark Donovan) ei zo na overdeed in de Sibiu Tour. In de Tour de Suisse moest hij op de voorlaatste dag ziek opgeven. 

Ook zijn kennismaking met een grote ronde verliep in de Vuelta naar wens met 8ste, 4de en 3de plaatsen in de daguitslag. Voor het klassement hield hij zich bewust afzijdig en dat zal ook dit seizoen nog niet anders zijn, maar daarna mag het hek ook van die dam

In afwachting zal het overige al mogen met centraal daarin Liège-Bastogne-Liège, waarvan hij al nipte als belofte in 2022 en toen enkel door het Franse megatalent Romain Grégoire werd voorafgegaan.

Zijn aangevatte universitaire toegepaste informatica aan de UC Leuven-Limburg zijn begrijpelijk voor meer dan even on hold gezet. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten