zondag 28 januari 2024

Aan zijn stamboom zal het alvast niet liggen …

 

Bogdan ZABELINSKIY

een volgende welp voor The Wolfpack


Doordat Pepijn Reinderink alsnog doorschoof naar het grote Soudal-Quick.Step kwam er bij het Devo Team een plaatsje vrij. 

Bogdan stijlvol op weg naar de zege in Herselt. (foto Erika & Francis Van Mechelen)

Het werd gauw maar niet overhaast ingenomen door de genaamde Bogdan Zabelinskiy, de zoon van Olga, de dochter van 
Sergei Soukhorout-chenkov, een coryfee van het Oost-Europese staatswielrennen, die vooral de Tour de l’Avenir won in 1978 en 1979, de Course de la Paix in 1979 en 1984 en de Olympische wegrit in Moskou 1980. 

 

Ook mama Olga onderscheidde zich op Olympiades: in Londen 2012 werd zij zowel in de tijd- als in de wegrit derde en in Rio de Janeiro 2016 tweede in de tijdrit. Op haar 43ste koerst zij nog steeds.

 

Bogdans papa is niemand minder dan Sergej Ivanov, een geweldige coureur van rond de eeuwwisseling die 26 uci- wedstrijden won en niet van de minste maar vooral: de E3 Harelbeke 2000, de Amstel Gold Race 2009, twee dagzeges in de Tour, ...  

 

Een oldskool huldiging van de winnaar in Herselt ging gepaard met een aangrijpende familiereünie: links papa Sergej en rechts mama Olga naast haar Erika Van Mechelen, die Bogdan lanceerde als wegrenner. (foto Erika & Francis Van Mechelen)

Bogdan werd als Rus geboren maar is intussen een Oezbeek die zich onderscheidde in een Gran Fondo in Cyprus en zo werd opgemerkt door Francis Van Mechelen. Die kon hem overhalen om het ultralaat op het seizoen als wegrenner te proberen. Het werd een schot in de roos. In Donk - Herk-de-Stad maakte Bogdan deel uit van de goede ontsnapping tot zijn stuur loskwam en bij het vastzetten moedwillig werd opgehouden zodat hij in de grote groep terugviel om twaalfde te worden. Hij zette die beproeving in adrenaline om en haalde het ’s anderendaags in Herselt van zijn medevluchters Arne De Maere en Sam Dara, niet de eersten de besten dus. Het leverde hem bij Cannibal B Victorious een selectie op voor La Philippe Gilbert. Ook daar werd hij niet weggereden maar keurig 17de en 19de. 

Niet veel later bevestigden fysieke tests zijn niet gering potentieel zodat Patrick Lefevere niet uitsluitend rekening moest houden met Bogdans stamboom om hem blij in de Wolfpack-rangen te sluiten. Wees er maar zeker van dat Bogdan deze buitenkans ten volle zal benutten.

 

Bij deze is andermaal bewezen wat voor verbindende personen de mooie mensen Erika en Francis Van Mechelen wel zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten