dinsdag 16 januari 2024

Jardi van der LEE

een navolger van Jay VINE?!


Jardi van der Lee (Schiedam) stelde als junior amper wat voor en ook als belofte was hij allesbehalve ophefmakend, niet te verwonderen dat hij gebeiteld leek bij Willebrord Wil Vooruit, een best aardige club waarmee je evenwel niet in het blikveld geraakt van WorldTour - noch van ProContinentaleTeams.

En toch stond Jardi gisteren met EF Education - Esay Post aan de start van Tour Down Under. Hij werd niet als een wit konijn uit één of andere zwarte hoed getoverd maar als een adept van de testbank die hem in de gunstige zin ontmaskerde. WielerRevue gaat daarin zelfs zo ver met de quote ‘Jardi burned de ergometer!’, jawadde dadde!

Jonathan Vaughters, intussen zijn ploegleider, bekrachtigde het: hij had nog nooit zulke hoge testwaarden gezien als bij de genaamde Jardi Christiaan van der Lee.

 

Jardi van der LEE, hier met Willebrord Wil Vooruit aan de slag tijdens de Ronde van Oost-Vlaanderen 2022, waarin een 86ste plaats in Merelbeke zijn hoogste notering was. Niet alles is altijd wat het lijkt.

Jardi moest van ver komen. Hij trok een eerste keer een beetje de aandacht toen hij als laatstejaarsbelofte in 2023 de Omloop van Simpelveld won, een manche in de Nederlandse clubcompetitie die met nogal wat hoogtemeters bezwangerd  was. Het leverde selecties op voor de Nations Cup: de Poolse Orions Nations GP (4de eindkl.) en voor de Tsjechische Course de la Paix (2de in de bergprijs). Ook in de langduriger Maleisische Tour of Langkawi bleef hij knap overeind voor de 13de eindplaats.

Doorslaggevender was wat Jardi via Zwift openbaarde, wat Vaughters tot het risico inspireerde om hem voor minstens twee seizoenen in de armen te sluiten. Eender welke renner die je engageert zeult trouwens een risicofactor mee maar bij Jordi is er de bijkomstigheid dat ze hem nog uit de doeken moesten doen hoe de professionele koersen tactisch in hun werk gaan. De voorzijde van dat manco is dan weer een gigantische progressiemarge. 

Jardi van der Lee kan een Jay Vine revisted zijn. De inmiddels 28-jarige Australiër werd op zijn beurt door Zwift opgevist en zie waartoe dat vooral leidde: twee dagzeges in de Vuelta 2022 en de eindzege in Tour Down Under 2023. 

Jardi is er vijf jaar eerder dan Jay aan beginnen. Het wordt uitkijken waar hij in zijn eerste Tour Down Under aanmeert.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten