donderdag 18 januari 2024

Aless DE BOCK

Murphy reed in 2023 constant met hem mee


Wat een traject legde Aless in de winter 2022-2023 af met titels in het omnium en de afvalling en top vijven in de meeste andere disciplines.

Daarop volgde een overgeslaagd wegseizoen waarin hij in zeven (!) verschillende landen scoorde: Frankrijk, Tsjechië, Denemarken, Luxemburg, Slovenië, Spanje en last but not least in eigen land.

De Course de la Paix (Tsjechië) sloeg daarin alles. Met wat hij daar neerzette, verbaasde hij zichzelf en zijn entourage in de meest overtreffende trap, vervat in de eindzege.

In het European Youth Olympic Festival beleefde Aless zijn tweede highlight als de weergaloze assistkoning voor de kansrijkere Cedric Keppens en Jasper Schoofs die éérste en vierde werden.

.

Aless op weg naar een 8ste plaats in het BK tijdrijden in Waregem.

Aless pakte het als neo-junior behoedzamer aan. Aan de Blaarmeersen daagde hij minder op en ook in de lente bleef de spaarmodus binnen handbereik. De focus lag volledig op de zomer, wat voorafgaande mooie momenten niet hoefde uit te sluiten: met weinig specifieke training verdienstelijk achtste (en tweede eerstejaars) in het BK tijdrijden in Waregem, als smaakmaker toch nog vijfde in de Ronde van Vlaanderen. Dat zette hem op scherp voor de Classique des Alpes, waarin hij op het slechtste moment een klapband kreeg waarna een chaotische wielwissel een terugkeer in de voorwacht barreerde.

De riem ging er af voor een kleine (examen)maand af maar de conditie bleef intact, zo bleek in de Vuelta al Besaya (Sp.), waarin Aless op de derde dag de leiderstrui veroverde die hem in de slotrit alsnog ontglipte omdat zijn kompanen Jasper Schoofs en Gibbe Staes defensief waren meege-schoven in een Spaanse aanval maar wel met een compleet Balens eindpodium voor gevolg. 

De teamplayer in Aless had er vrede mee en toch voelde je zo aan dat het hoogtijd was voor een eigen succes, dat hij in Herbeumont ideaal behaalde op zijn 18de verjaardag aan de vooravond van zijn hoofdobjectief, de Ain Bugey Valromey Tour (Fr.). Oh, what a wonderful world!


Aless tijdens het BK tijdrijden in Brasschaat, waar hij niets kon forceren.

Aless was er helemaal klaar voor. Een knappe tweede plaats in de inleidende ploegentijdrit van 38 km. (op 12” van Auto Eder) zette de toon voor een euforische afloop tot Aless zwaar ten val kwam in de derde rit die hij toch nog uitreed op nog geen 100 seconden van zijn Nederlandse kompaan Senna Remijn. Aless was er erg aan toe, werd ter controle naar een ziekenhuis overgebracht waar hij (wegens onderbezetting op quatorze juillet) tot na middernacht moest wachten en toch slechts half werd nagekeken want zijn ... hersenschudding werd niet vastgesteld. Dit had veel slechter kunnen aflopen want Aless wilde ’s anderendaags geen afscheid nemen van ‘zijn’ Tour de France avant la lettre. Hij bakte er, de omstandigheden in acht genomen, nog wat van in de twee zware slotritten waarin hij 15de respectievelijk 34ste (barslecht op de Grand Colombier) werd en 23ste in het eindklassement.

Aless had duidelijk de rode lijn overschreden. Dat had hij beter niet gedaan want de roofbouw zinderde langdurig na, al vermande hij zich na drie weken rust in Aubel-Thimister-Stavelot waarin hij de ploegentijdrit aan ruim 51 km./u. hielp winnen en die Niels Driesen bijna aan de eindzege hielp, Aless werd tiende. 

In de Giro della Lunigiana (It.) met de selectie van Belgian Cycling kon hij niets kon forceren. Jarno Widar kon dat wel, hij won de eerste twee ritten maar hij zag een goed klassement in rook opgaan door daalangst in de derde rit. Aless werd 21ste. Zo kon hij naar het EK in Drenthe, waar hij opnieuw ten dienste van Jarno Widar een rollercoaster seizoen afsloot.  

 

Aless permitteerde zich een minder beladen winter op de baan, waarop hij kort na Nieuwjaar het BK puntenkoers verrassend won van Thibaut Van Damme, die zich een eerste keer liet zien in de gewaden van Grenke - Auto Eder. Aless plaatste op twintig ronden van het einde een flitsende verrassingsaanval, sloot net op tijd bij staart van het verbouwereerde peloton aan en kreeg behalve de 20 punten van de bonusronde ook de 10 eenheden van de eindspurt. Dit hoogstandje viel hem te beurt kort na een niet rimpelloze terugkeer van een korte skivakantie tijdens de jaarwende, die een beetje verzuurd werd door een matig BK omnium. 

 

Plots zijn de wegkoersen van het cruciale 2024 weer heel nabij met als boventoon de Nations Cup - manches, de Ain-Bugey Tour du Valromey en het WK in Zürich. Daar zal een copieus voorjaar aan voorafgaan zonder zich op te blazen met Kuurne, Nokere en Roubaix als eerste pleisterplaatsen afgewisseld met een Spaanse rittenkoers. Vooral in de Course de la Paix wil hij er, als titelverdediger graag bij zijn. Indien Serge Pauwels hem selecteert dan laat hij er het BK tijdrijden en Liège-Bastogne-Liège niet ongaarne schieten.

 

In het jonge leven van Aless De Bock is er (en maar goed ook) niet uitsluitend de koers. Na drie jaar latijn-wiskunde sluit hij over enkele maanden in de Topsportschool in Gent de richting wetenschappen (5 uur) af. Daarna wenkt de VUB, waarvoor hij nog moet kiezen tussen interieurvormgeving en voedings- & dieetkunde. Hogere studies zijn de ideale buffer om een afgepeigerde coureur herop te laden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten