vrijdag 5 januari 2024

Met Covid-19 als aanstichter …

 

Seppe LEMAN: wat goed is, komt niet altijd even snel

 

 

Seppe Leman is inderdaad een tak van de wielerstamboom en de kleinzoon van de illustere Eric, met wie hij evenwel geen contact is. Seppe is dus bovenal de zoon van Stefaan, die in Ingelmunster een bloeiend schoonmaakbedrijf leidt.

 


Zoals meer andere coureurs voetbalde Seppe eerst, hij stond in het doel van SV Ingelmunster, etaleerde enige aanleg zodat SC Wielsbeke hem kwam halen. Zijn gedrongen gestalte speelde Seppe evenwel parten en deed hem naar zijn oorspronkelijke club terugkeren.


En toen kwam Covid-19, die voor Seppe nieuwe horizonten opende. Om zijn zinnen te verzetten trok hij op pad met de Mandelfietsers en dat ging hem zo goed af dat hij zich, aangemoedigd door Zico Waeytens, afvroeg: waarom eens niet in een koers aanzetten? 

 


Eind juni 2021 voegde Seppe in Lichtervelde een eerste keer de daad bij het woord, hij kwam er in de ruime hoofdgroep uit op de 75ste plaats. Ook zijn overige uitslagen waren niet om over naar huis te schrijven maar Seppe deed het er om door onderweg volle bak in plaats van resultaatgericht te koersen. Niettemin werd hij in Rotselaar, de eerste manche van het aardig bezette Vermarc Project, toch al 19de na een 18de plaats in Dadizele. 

Seppe was slechts enkele maanden gerodeerd of hij moest al de moeilijke overgang naar de juniores maken. Hij volhardde zijn no-nonsense aanpak, zakte weer dieper weg in de uitslagen behalve in Scherpenheuvel, de finale van het Vermarc Project waarin hij tiende werd waardoor hij alsnog klom naar de elfde plaats van de eindstand. Ook zijn 20ste plaats in de internationale Route des Géants naar Ieper was een mijlpaal die hem met een nog betere mindset aan het winterreces liet beginnen.

 

2023 werd meer in het teken gezet van een juistere balans tussen presteren en renderen. Na een knap één-twéétje met zijn winnende Meulebeekse kompaan Corneel Vanslembrouck werd hij tweede in Varsenare. Zijn voetafdruk op het gebeuren werd almaar zwaarder. Daar had hij zelfs geen zege voor nodig want zijn vijfde plaats in de GP Plouay en vooral de manier waarop hij die bewerkstelligde mocht de meervoudige smaak van de overwinning hebben. Het was zowaar Seppe’s eerste optreden in het buitenland. 

 

"Op een geaccidenteerd parcours (1445 hoogtemeters) met elke ronde twee klimmetjes van anderhalve kilometer plus een korte steile puist met een stijging van 12 à 15% moest ik op mijn Lampaerts skarten om me te handhaven maar dat was ook het lot van de anderen die almaar verder uitdunden terwijl ik op juist toerental kwam met een fraaie ereplaats voor gevolg”, herinnert Seppe zich graag.

 

Het was inmiddels begin september. Indien Seppe die sterke prestatie eerder had neergezet dan zou hij grof wild geweest zijn voor de Devo’s van de grote ploegen. Het werd 'slechts' Dovy-FCC, dat Seppe niet aanziet als surrogaat omdat hij opgevorderd werd door Jochen Deweer, die op zijn beurt meer dan wat ziet in Seppe net als zijn trainer Michiel Stockman. Beider visie werd opgelijst door een sterke beurt aan de testbank van het Vitori Medical & Sport Center in Zwevegem.

 

Plouay bracht le moment suprême tijdens Seppe’s jaar van de veropenbaring, waarin hij nog meer ver(de)re ereplaatsen behaalde, waaronder de zevende eindrang in ‘zijn’ Vermarc Project. Enkele dagen later kwam hij tijdens de GP Eddy Schepers in Linter zwaar ten val met een schone sleutelbeenbreuk voor gevolg en die hem vijf weken uit competitie haalde. Voordeel van het nadeel was dat hij extra reserves kon aanleggen voor de nazomer die nog een onverwachte Franse voltreffer in petto had.

  

2024 zal voor Seppe Leman wielerkundig geslaagd zijn indien hij (zoals de voorbije drie jaren) vanuit de luwte een geslaagd inhaalmanoeuvre kan uitvoeren: finishen na onderweg meer dan iets ondernomen te hebben en daarbij vaststellen dat er almaar minder renners voor hem uitrijden dan dat er na hem volgen.


Seppe staat open voor alles maar maakt zichzelf evenwel niets wijs. De kans dat hij van koersen een lucratief beroep maakt, moet hij zoals, voor de allermeeste anderen, bijzonder laag inschatten. Vandaar dat hij een plan A heeft: universitaire studies in Gent voor bachelor in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten