woensdag 31 januari 2024

Volta a la Comunitat Valenciana 

met een best aardige bezetting

onder wie Duarte Marivoet Scholiers

 

De Volta a la Comunitat Valenciana is de eerste rittenkoers van de ProSeries 2024 en een verre uitloper van de Vuelta a Levante (1929-1977). Daarna waren er wel wat onderbrekingen en naamsveranderingen maar sedert 2016 is er stabiliteit door solvabiliteit.


In de openingsrit van vandaag kunnen de kanshebbers op de eindzege uitgedund worden op de Desierto de las Palmas (8 km. à ruim 5%) op 17 km. van de finish in Castellon. De vluggerd die deze beproeving doorstaat, is de gesolliciteerde dagwinnaar. Ik denk vooral aan Michael Matthews en Matej Mohorič.

Voor het klassement wordt de vierde dag het meest bepalend met zo’n 3600 hoogtemeters en El Miserat als scherprechter, een joekel van vijf kilometer à 10,5% en in de laatste anderhalve kilometer zelfs à 13,5% gemiddeld stijgend.

Een mooie vijfdaagse helaas zonder individuele tijdrit die de waarden op een nòg exacter rijtje had kunnen plaatsen. Toch zal het eindpodium van hoge waarde zijn want samengesteld door drie namen uit deze opsomming: Santiago Buitrago, Pello Bilbao, Jai Hindley, Lennard Kämna, Brandon McNulty, Sam Oomen, Einer Rubio, Pavel Sivakov, Aleksandr Vlasov, ... Glipt er alsnog een andere naam tussen dan zal dat een absolute verrassing zijn.


Duarte MARIVOET SCHOLIERS debuteert twee dagen vòòr zijn 19de verjaardag met het UAE Team Emirates in Valencia,
negen maanden nadat hij in Waregem BK tijdrijden van de junioren werd. Wat goed is, komt meestal snel!

Benieuwd ook naar het wedervaren van Duarte Marivoet Scholiers die twee dagen vòòr zijn 19de verjaardag al aan zijn eerste grote afspraak toe is met het UAE Team Emirates. Resultaten zijn nog niet aan de orde, al weet je maar nooit met dit raspaardje

Ook Duarte's 21-jarige kompaan Igor Arrieta geniet mijn belangstelling. Hij hield/hielp Lennert Van Eetvelt van/aan een mogelijke dubbelslag in de Challenge Mallorca. Igor achterhaalde Lennert maar schoof uit in een haakse bocht. Ook Van Eetvelt werd nog door de eerste achtervolgers bijgehaald. In Valencia zal Igor wel opnieuw ondernemend zijn. 

Hij is de zoon van José Luis, tot en met zijn 39ste een krijger van vele oorlogen die tussen 1993 en 2010 in nadrukkelijke dienst van anderen 21 van zijn 23 grote ronden (5x de Giro, 10x de Tour en 8x de Vuelta) uitreed met een dagzege in de Vuelta van 2006 als enig persoonlijk succes op 15 september zijn D-day in Ciudad Real, waar hij zijn Kazachse medevluchter Dimitriy Fofonov klopte. Arrieta maakte vanaf 1993 de hoogdagen van Banesto mee en voegde daar vanaf 2006 nog vijf campagnes voor AG2R La Mondiale aan toe. Het staat bij voorbaat dat de carrière van zijn zzon Igor in geen geval een copy past zal zijn van die van zijn vader José Luis. Béter? Slèchter? Néén, ànders én korter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten