dinsdag 30 januari 2024

Potentiële allrounder wint massasprint in Al'Ula

 

Casper van UDEN

adept van gestage progressie

 

Ha die AlUla Tour, vierde editie met gesloten deuren maar de afwezigen hadden deze keer gelijk want geen bezienswaardigheid eerder een jaarlijkse dèjà vu langs kaarsrechte wegen sporadisch onderbroken door haarspeldbochten en verstoord door nogal wat bandbreuken en valpartijen en afgesloten met de obligate massasprint waarin Dylan Groenewegen en Tim Merlier werden verrast door de ongevierde Casper van Uden van DSM-Firmenich-PostNL.

Casper in de Nederlandse kampioenentrui aan de slag in Herman Vanspringels Diamond 2017.

Casper stond er meteen en werd een maand vòòr zijn 15de verjaardag kampioen van Nederland bij de nieuwelingen. Die titel en trui deed hij naderhand vooral eer aan met de derde eindplaats in de Asvö Jugendtour (Oostenrijk). Als tweedejaars triomfeerde hij in de Ardennenkoers van Vresse-sur-Semois.

Om de monotonie te doorbreken en de lange winter zinvol te besteden leefde hij zich tijdens de jaarwende van 2017 uit op de piste, waarop hij als de jongste deelnemer tweede werd in de achtervolging en twee dagen later de snelste kilometer liet afdrukken. In december 2018 was hij op het Apeldoornse ovaal onklopbaar met opeenvolgende titels in het omnium, de puntenrace, de scratch en de ploegkoers.

Casper in de kleuren van Acrog-Tormans Balen BC tijdens de Keizer van Pittem / Koksijde.


Casper leek als tiener eerder een allrounder dan een massasprinter. Zo won hij in 2019 in Kuurne, eindigde hij in de Course de la Paix slechts één keer buiten de eerste zes, werd hij derde in het Nederlands kampioenschap tijdrijden, stond hij op het podium van de Johan Museeuw Classic en werd hij zesde in de Keizer van Pittem / Koksijde nadat er in de Vuelta Ribera del Duero (Sp.) een bovenste beste thuisrenner Carlos Rodriguez (die vijfde zou worden in de Tour 2023) nodig was om Casper van de eindzege te houden.

In dat verblijdende 2019 won Casper in Gent het EK omnium en werd hij met Enzo Leijnse tweede in ploegkoers. 

Als neo-belofte in 2020, het eerste corona-seizoen, liep het niet van een leien dakje maar in 2021 was hij helemaal terug met twee dagzeges en de derde eindplaats in de Course de Solidarnosc (Polen). In de Tour de l’Avenir sterkte hij aan en won hij aansluitend de Ronde van de Achterhoek en bijna (2de na de Noor Jonas Iversby Hvideberg) ook Paris-Tours u23.

Zijn ultieme halfjaar als belofte bracht een recital met dagzeges in Tour de Normandie (2) en in de Tour de Bretagne. En oh wat hadden ze hem graag in Frankrijk gehouden waarop Iwan Spekenbrink anticipeerde door hem een vierjarig profcontract te laten naamtekenen. Tussendoor was Caper nog vierde geworden in de Scheldeprijs (1.Pro). Ook in de Giro u23 behaalde hij (2de in de openingsrit) ei zo na een dagzege maar zijn koershart lag vooral in Frankrijk en in de Tour de l’Avenir meer in het bijzonder. Hij hielp Nederland aan winst in de korte ploegentijdrit en won twee dagen later zelf in Civray. Tijdens de vijf eerste dagen eindigde hij steevast in de top zes en dat leverde hem de eindzege op punten op.   

In 2023 werkte hij een copieus programma van ruim zestig koersdagen af met een derde plaats in Milano-Torino, bijna een dagzege (2de na Olav Kooij in de vierde rit) in de Tour of Britain en een zesde plaats in Lichtervelde als uitschieters.

En toch verliest men zo'n iemand al te snel uit het oog waarop Casper gevat repliceerde met een eerste profzege in de openingsrit van de AlUla Tour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten