dinsdag 9 januari 2024

De derde verrassende kampioen bij de nieuwelingen


Ian KIMPE’s groeispurt 
wierp zijn vruchten af

  

Ian Kimpe is na Arne Vanderlinden (puntenrace) en Cedric Van Gijsel (scratch) de derde verrassende kampioen op de piste. Hij won op de Limburg Velodroom in Heusden-Zolder het meest omvattende nummer, het omnium waarop ook Sune De Valck veel zinnen had gezet wat aan zijn hoogstandje extra allure gaf.


Foto Jean Knop

Na winst in de scratch en in de afvalling en tussendoor een tweede plaats in de temporonden begon de aanvalslustige Ian met een mooie bonus aan de afsluitende puntenrit. De Valck zette daarin alles op alles zette maar hij kon Kimpe niet van zich afschudden. Sune won wel de eindsprint maar daarmee kon hij Ian in de totaalstand niet verontrusten.

Ian Kimpe was even fier als verbaasd hoewel zijn exhibitie tijdens de jeugddriedaagse in Apeldoorn in november een gunstig voorteken was. Hij was extra getriggerd door een mislopen inschrijving voor de individuele achtervolging en de afvalling. Op zaterdag 27 januari wil hij met Giel De Nul ook het podium van de ploegkoers halen, waarin Sune De Valck met Siebe Oliviers als favorieten zullen starten.

 


De 15-jarige Serskampenaar was aan het begin van de winter nog geen vertrouwde naam in de bovenste regionen van de uitslagen. Als jong kind deed hij aan jiujitsu en aan veldlopen, met Lawrence Naesen als begeleider. Toen hij in Grenoble een tijdrit van heel nabij meemaakte, bleef er maar één sport meer over die hij zelf wilde uitproberen.

Als één van de kleinsten nam hij een lange aanloop vanaf de miniemen. Bij de aspiranten waren hij drie derde plaatsen zijn hoogste goed. Met de 13-jarigen werd hij zowel in het VK als het BK omnium zesde. Als neo-nieuweling werd hij zesde in de puntenrit en tiende in de keirin, op de weg achtste in het VK, zeventiende in het BK en veertiende in Couvin. Regionaal was een vijfde plaats in Meulebeke zijn beste uitslag. Hij kwam wel vrij geregeld in beeld omdat hij zich meer richtte op de prestatie dan op het resultaat. 

In 2023 heeft hij zijn groeispurt zich ingezet, er zijn zowat vijftien centimeter maar weinig kilootjes bijgekomen en dat leverde een beter evenwicht op tussen presteren en renderen. Ian deed op de ovalen van Gent en Heusden-Zolder telkens mee voor mooie uitslagen, bekroond met winst in de mooiste discipline, het omnium.

Die trend wil hij op de weg doortrekken. Vooral de hoogtemeters inspireren hem. Dat begon al in 2022 toen hij met de 14-jarige aspiranten zevende werd in het lastig PK van Maarke-Kerkem, waar ‘prettig afzien’ aan de orde was. Als neo-nieuweling werd hij vorig jaar zestiende in Herbeumont en veertiende in Couvin. Ook in de Tour de la Basse Meuse was hij aardig bezig tot materiaalpech hem in de slotrit in Haccourt aan de kant zette. Op al die locaties wil hij terugkeren om er nog beter te presteren én dichter te eindigen maar ook het Vlaamse reliëf inspireert hem waarbij hij vooral denkt aan de Ronde van Vlaanderen rond Oudenaarde op zondag 19 mei.

 

Ian is ook inspirerend voor anderen en al zeker voor familie want zijn Heusdens nichtje Lenthe (°2011) is op haar beurt met bijval beginnen koersen en heeft zich al een Oost-Vlaamse titel toegeëigend.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten