maandag 15 januari 2024

Guido Reybrouck Classicwhere stars are born …

 

Editie 2024 met een afgeroomd deelnemersveld want zonder Avia-Rudyco en Crabbé-Dstny 

De Guido Reybrouck Classic werd in 2006 in het leven geroepen als een hommage aan de zwaar zieke ex-toprenner, die evenwel door het aanwenden van propolis wonderbaarlijk genas. Het bleef de Classic in plaats van de Memorial te worden want Guido is jaarlijks present op het podium. 

De nog korte erelijst spreekt al boekdelen met onder anderen Dylan Groenewegen (2010), Taco van der Hoorn (2011), Jasper Philipsen (2016), Remco Evenepoel (2018), Samuel Watson (2019), Vlad Van Mechelen (2022) en Matthew Brennan (2023) als opeenvolgende winnaars. 

Ook andere grootheden maakten hun opwachting in Damme maar konden dat niet met een triomf opluisteren, in alfabetische orde zijn dat: Ethan Hayter (2de in 2016), Olav Kooij (19de in 2019), Tom Pidcock (5de in 2017), Fred Wright (33ste in 2016) en zowaar ook Tadej Pogačar (23ste in 2016), zoals Hubert Van Nieuwkerke liet weten tijdens de keurige voorstelling 2023 met een juweel van een persmap. Hubert Van Nieuwkerke is intussen opgevolgd door Nico Cardon, waarmee de continuïteit van deze prachtige organisatie verzekerd lijkt.

Het kwalitatieve internationale bezetting staat jaarlijks garant voor een volgende coryfee op het hoogste schavotje en het zal dit jaar wellicht niet anders zijn in weerwil van een afgeroomd deelnemersveld zonder Avia-Rudyco en Crabbé-Dstny. Hoe jammer is dat?! Bij de veertien wel geselecteerde Belgische teams zullen er ongetwijfeld enkele zitten die in Damme bitter weinig kunnen uitrichten. Welke dat zijn wordt angstvallig geheimgehouden, een teken aan de wand!

Van de ontbrekende vlaggenschippen maken nogal wat toppers deel uit.

Voor Avia-Rudyco zijn dat onder anderen Lowie Baeck, Siebe De Naeyer, LarsD’Hollander, Cedric Keppens, Thor Michielsen, Lomme Van den Meerssche, Corneel Vanslembrouck, …

Voor Crabbé-Dstny zijn dat onder anderen Edouard Claisse, Matthijs De Clercq, Thor Feyaerts, Seppe Geerinck, Arne Kempeneers, Michiel Nijst, Kobe Van der Vurst, Nio Vandevorst, Jarne Van Dyck, Jenthe Verstraete, …

Ik wist niet wat ik hoorde toen ik vernam dat géén van hen er op 16 en 17 maart in Damme zullen bij zijn. Dat is ongeveer hetzelfde als Visma - Lease a Bike en Soudal-Quick.Step niet weerhouden voor Paris-Nice.

Ik vraag mij af wie de selectie doorvoerde en op basis waarvan, maar zeker niet op grond van dossierkennis. Het staat elke inrichter uiteraard vrij te selecteren wie hij wil maar de insiders mogen er evenzeer hun bedenkingen bij hebben.

 

Wat een ontmoediging voor twee van de beste wielerclubs van België, die jaarlijks ettelijke duizenden euro’s investeren in de u19 maar op deze tweedaagse uci-koers niet welkom zijn. Dat heeft impact op hun uci-punten en op uitnodigingen voor soortgelijke buitenlandse uci-organisaties.

 

Cycling Vlaanderen zou in deze achteraf geraadpleegd zijn maar beweert niets te kunnen terugdraaien. Bijsturen kan wel door 30 teams van vijf renners in plaats van 25 van zes renners toe te laten maar daar zullen de reglementitissen in Tubize geen oor naar hebben.

 

Luc Rooms (Avia-Rudyco) formuleerde twee jaar geleden een voorstel aan de sportcommissie van Belgian Cycling om een soortement startrecht te voorzien voor de kwalitatief gestructureerde wielerclubs, maar er werd niets mee gedaan. De federatie gaat er prat op te profesionaliseren maar op nogal wat punten vertoeven ze nog steeds in de Middeleeuwen. 

 

De selecties van een bondscoach voor een internationaal kampioenschap worden ter goedkeuring voorgelegd aan de sportcommissie of aan de zelfverklaarde expert sport. Moet men dit ook niet doen wat betreft de deelnemende clubs aan de 1.1- en de 2.1-koersen van de almaar belangrijker u19-categorie? Gebeurt dat trouwens al niet voor de Road Series u23? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten