dinsdag 30 januari 2024

Gerben THIJSSEN staat garant voor almaar mooiere overwinningen

 

Gerben Thijssen was in de Trofeo Palma, de slotmanche van de vijfdaagse Challenge Mallorca, met een van ver ingezette krachtsprint aan zijn elfde zege als contractrenner toe.

Dat is een best aardige tussenstand voor een 25-jarige die nog maar aan zijn vierde campagne als contractrenner begonnen is. 

 


Gerben, uit Limburg voor de liefde naar Stasegem overgekomen, lijkt mij een snellere maar vooralsnog minder sterke Niko Eeckhout, Het mooiste zou zijn dat Gerben in Brasschaat 2026 kampioen van België wordt en op het podium geflankeerd door Wout van Aert en Arnaud De Lie of Remco Evenepoel, zoals jet Niko Eeckhout 20 jaar geleden in Antwerpen te beurt viel met Tom Boonen en Philippe Gilbert als accessieten

Uitgesteld zou voor Gerben niet verloren zijn want daarna volgen Putte 2027 en Waregem 2028 maar het mag ook al dit jaar in Herzele.

Gerben zal tegen dan nog wel een respectabel aantal andere koersen hebben gewonnen want hij is een kanshebber in de meeste koersen tot 200 km., zelfs zijn overwinning in de Bredene Koksijde Classic 2023, zit al in dat pakketje.

Niko Eeckhout globaal naar de kroon steken is geen noodzaak. Rambo behaalde 39 overwinningen op de uci-kalender en meerdere tientallen op de nationale kalender.

Dwars door Vlaanderen was zijn vlaggenschip: in Waregem won hij in 2001 en in 2005 (na een onwaarschijnlijke marathon-ontsnapping), werd hij tweemaal tweede, derde, vierde en tweemaal zesde. Gerben Thijssen nam aan deze midweek nog maar één keer deel, hij werd vorig jaar 125ste.

Opmerkelijk dat hij al tweemaal deelnam aan de Vuelta, in 2020 en 2022 en bij de eerste gelegenheid bijna een dagzege veroverde in Aguilar de Campo, waar hij enkel Pascal Ackermann hem voorbleef. Thijssen voltooide die Vuelta’s niet, misschien lukt hem dat dit jaar in de Giro, al of niet opgelijst met een dagzege.

 

Gerben heeft zeker nog groeimarge en dat bevestigden zijn tests die nòg beter waren dan die van vorig jaar. Dat werd in Palma meteen in praktijk omgezet waar hij (perfect afgezet door Laurenz Rex) vooral Alexander Kristoff, Marijn van den Berg, Arnaud Démare, Alberto Dainese, … met duidelijk verschil klopte. Zijn collectie van overwonnen sprinters dikt aan. De mooiste daarvan was de dagzege in de Tour de Pologne 2022. In Zamość legde hij vooral Pascal Ackermann, Jonathan Milan, Olav Kooij, Sam Bennett, Arnaud Démare, Elia Viviani, Mark Cavendish, … over de knie wat hij anderhalve maand later in de Gooikse Pijl ook Jasper Philipsen aandeed. 

In 2023 maakte hij nog meer ‘slachtoffers’:

Caleb Ewan, Sam Welsford, … in de GP Jean-Pierre Monseré;

Pascal Ackermann, Sam Welsford, … in de Bredene Koksijde Classic;

Caleb Ewan, Tim Merlier, … in de Ronde van Limburg;

Dylan Groenewegen, … in de Omloop van het Houtland.

Eén en ander brengt Gerben onder in het puikje van de sprinters.

 

Nog vroeger dan in 2023 heeft Gerben de nul weggeveegd en wanneer er één schaap over de dam is, …

Gerben mag over veertien dagen in Almeria op de ingeslagen weg verder, waarna de Algarve. Kuurne (waaraan hij vooralsnog niet de beste herinneringen heeft) zal zijn blijde terugkeer in Vlaanderen inluiden waarna Paris-Nice die bepalen hoe zijn niet al te overladen lente er verder uitziet. 

 

Zijn vroege openingszege 2024 stelt Gerben meteen op zijn gemak maar het blijft natuurlijk overschaduwd door de patsituatie van zijn vriendin Shari Bossuyt

 

Gerben als 14-jarige aspirant in de trui van Limburgs kampioen tijdens het BK in Deinze 2020.

Gerben begon als 14-jarige aspirant en opteerde vanaf de nieuwelingen voor de mooiste koersen, werd tot de Topsportschool toegelaten waardoor hij een uitstekende baanrenner werd die vooral de nationale titel in het omnium veroverde. Het maakte hem ook beter als wegrenner met al meteen een podiumplaats in het BK tijdrijden en een negende eindplaats in de Asvö Jugend Tour. Vaak winnen was niet nodig om tot de fine fleur van zijn generatie te behoren. Als neo-junior werd hij, aan de zijde van Robbe Ghys,  Europees vice-kampioen in de ploegkoers en hij behaalde brons in de puntenkoers van het WK in Astana (Kaz.) ondanks een zware val daags voordien in de finale van de scratch. 

Ook op de weg ging het zijn mooie gangetje met nooit meer dan drie overwinningen per seizoen. Als tweedejaarsjunior behaalde hij, na nationale titels in de puntenkoers en het omnium, negen overwinningen met de Omloop der Vlaamse Gewesten als kroonzege.

Als contractrenner mocht hij vanaf juli 2019 doorstarten bij Lotto-Soudal, zodat het verwondering wekte dat hij daar na 2021 mocht vertrekken naar Intermarché-Wanty, een duidelijke win-winsituatie voor beide partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten