dinsdag 16 januari 2024

Na vijf wereldtitels en twee Olympische medailles op de baan

 

Sam WELSFORD

not at all new sprintkid in town

 

Francesco VAN COPPERNOLLE 

klopte hem in Drongen in 2016!

 

Sam Welsford werd derde in de Scheldeprijs 2022. Hij werd een kleine halve minuut na de solerende Alexander Kristoff in de spurt voor de tweede plaats geklopt door Danny van Poppel. Het viel Welsford te beurt vijftien jaar nadat Mark Cavendish de Scheldeprijs out of the blue won want voor de Brit was het de allereerste overwinning van betekenis. 

 

Welsford is eveneens een adept van de baan, met de ploegenachtervolging als favoriete discipline waarin hij vijf wereldtitels behaalde (in 2013 en 2014 als junior; in 2016, 2017 en 2019 bij de elite. In 2019 veroverde hij ook de regenboogtrui van de scratch. Daar had hij graag een Olympische titel aan toegevoegd maar in Rio de Janeiro 2016 waren de vier Britten (onder wie Bradley Wiggins) de Australiërs te sterk af en in Tokyo 2020/2021 was het Italia (aangevoerd door Filippo Ganna) dat de Australiërs de das omdeed en Denemarken ontfutselde hen ook het zilver. 

 

Op 26 mei 2016 maakte Welsford zijn opwachting in de regionale koers van Drongen (132 dln.), waar Francesco Van Coppernolle hem te vlug af was.

Vanaf 2022 schakelde Welsford, in de armen gesloten door Team DSM, volledig over naar de weg en dat ging al meteen vrij goed af. Drie weken vòòr de Scheldeprijs werd hij al vierde in de Bredene Koksijde Classic en tien dagen na Schoten won hij van Jasper Philipsen de vijfde rit van de Tour of Türkiye. Daarna kwam Sam nog enkel in de ZLM Toer in aanmerking voor de vette prijzen.

Dat werd in 2023 helemaal anders want Sam won al meteen de beide slotritten van de Vuelta a San Juan waarbij hij onder anderen Sam Bennett, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, … over de knie legde

Het kondigde aan dat hij er in de lente in zijn Belgische koersen zou staan en dat viel ook zo uit: winnaar van de vervroegde Criquielion, 3de in de Monseré, 3de in de Bredene Koksijde Classic en 2de (na Jasper Philipsen) in de Scheldeprijs. 

In de ZLM Toer moest hij in Olav Kooij ootmoedig zijn meerdere herkennen maar niet in de vierde rit der Renewi Tour in Peer, waar Sam behalve Kooij ook Jasper Philipsen, Tim Merlier, Arnaud De Lie en Dylan Groenewegen in de luren legde.

 

Eén en ander leverde een promotionele overstap naar Bora-Hansgrohe op, die hij al op de openingsdag van Tour Down Under verzilverde. Hij haalde het gisteren, drie dagen vòòr zijn 28ste verjaardag, in Tanunda vrij gemakkelijk van Phil Bauhaus, Biniam Girmay en de dan toch gestarte Caleb Ewan. Dit kon wel eens het begin van een mooie reeks zijn met een voltreffer in het voorjaar en een dagzege in de Giro als hoogste doelen. In de Tour van vorig jaar was uitrijden zijn hoogste goed, in de daguitslagen klom hij niet hoger dan de tiende plaats in Moulins. In zijn eerste Giro zal hij spraakmakender zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten