maandag 15 januari 2024

Ondermaats bezette Tour Down Under 

schiet de World Tour 2024 op gang


Milan FRETIN debuteert bij Cofidis

 

Tour Down Under (Austr.) zou vanaf overmorgen aan zijn zilveren editie toe geweest zijn indien hij in 2021 en 2022, omwille van Covid-19, werd afgevoerd.

De 23ste editie schiet meteen ook de 14de UCI World Tour op gang op dinsdag 16 januari en duurt tot en met zondag 21 januari. 

Geen proloog dit keer, wel een pittige openingsrit rond Tanunda met de iconische Willinga Hill die ook op de voorlaatste dag in het parcours is opgenomen. De slotrit kan nog bepalender zijn met driemaal de Mount Lofty, die tijdens de laatste anderhalve kilometer gemiddeld ruim 7% stijgt met een piek tot 15%.

Tour Down Under 2024 wordt géén eitje maar een verteerbare brok voor allrounders met klassementsambities als onder anderen Julian Alaphilippe, Ruben Guerreiro, topfavoriet Simon Yates,… Veel meer anderen zijn er niet bij zodat je mag spreken van een ondermaatse bezetting.

Ook de sprinters hadden beter kunnen vertegenwoordigd zijn dan met Phil Bauhaus, Caleb Ewan (niet zeker dat hij start), Biniam Girmay, Danny van Poppel, Elia Viviani, Sam Welsford, ...

Filippo Ganna en Joshua Tarling zullen het betreuren dat er opnieuw geen tijdrit op de rol staat, zo ook Luke Plapp zowel de tijd- als de wegrit van het kampioenschap van Australië. Na drie seizoenen Ineos komt hij eindelijk thuis bij Jayco-AlUla.

Milan Fretin, in 2023 nog met Flanders-Baloise.

Uitkijken wordt het ook naar Milan Fretin die zijn debuut maakt met Cofidis. Hij behaalde vorig jaar een respectabel aantal ereplaatsen, een eerste overwinning in de SD Worx BW Classic en hij reed Paris-Roubaix uit. 
De Genkenaar, telg van een Bredense papa (ex-renner Steve) en een Italiaanse mama, heeft op zijn vaderlijke roots een supportersclub in Hippo 12 een supportersclub in navolging van Frank Vandenbroucke en Peter Sagan. Milan is vereerd en bijzonder attent. Ter gelegenheid van het BK in Izegem werd door Hippo 12 een supportersbus ingelegd. Hun idool kende er geen al te beste dag en kon na pech niet terug-keren tussen de volgwagens wegens barrage. Milan kon er niets aan doen maar zat er toch mee en kwam zich zowaar bij zijn fans verontschuldigen voor de miscast.  

Helemaal los van Tour Down Under is er de zondag daarop de Cadel Evans (Great Ocean Road) Race. Beide koersen worden overgewaardeerd in de World Tour. Down Under krijgt evenveel punten op toebedeeld als onder meer Paris-Nice en Tirreno-Adriatico; Evans’ Race evenveel als de monumentale klassiekers. En dat terwijl bijvoorbeeld de Algarve, de Ruta del Sol, … een verdieping lager parkeren in de irrelevante ProSeries.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten