zondag 28 januari 2024

8ste Cadel Evans (Great Ocean Road) Race kreeg ...

‘de uitslag van de eeuw' ...

 

Laurence PITHIE

toch maar te niet onderschatten

 

De 8ste Cadel Evans Race kreeg een draak van een uitslag, wars van vertrouwde namen, het kon niet anders met zo’n armtierige bezetting. En toch is de Cadel Evans Race een manche van de World Tour, die evenveel punten krijgt toebedeeld als de vijf monumentale klassiekers. 


(perempic@rchief - foto Peter Remmerie)


Ziedaar het zoveelste bewijs dat de UCI niet het minste gevoel heeft voor de verhoudingen tussen de verschillende wedstrijden. Van die nood van onwetendheid maken ze een deugd door zoveel mogelijk peperdure World Tour - licenties te verkopen, zo ook voor de net daaronder irrelevante ProTour-koersen. Kassa kassa, geen enkel probleem indien kwaliteit daartegenover staat.


Sepp Blätter werd ooit de maffiabaas van het vermaldedijde voedbol genoemd maar zijn demarches hebben deze sport onomkeerbaar smoorrijk gemaakt. De wielrennerij moet het doen met David Lappartient, het schoothondje van ASO, RCS en ook almaar meer Flanders Classics. Na 2026 zal blijken hoe onwerkbaar deze serviceclubs zijn.

 

De 8ste Cadel Evans Race dus, gewonnen door Laurence Pithie, een 21-jarige Nieuw-Zeelander van Groupama-FDJ, die in 2023 aardig debuteerde in de beroepscategorie en vooral in de tweede helft van maart verbaasde: 8ste plaats in Nokere, 2de (na Axel Zingle) in Classic Loire Atlantique en een zege in de GP Cholet. Daarna werd hem een adempauze gegund zodat hij zich kon heropladen voor de tweede seizoenshelft: 5de in de Circuit de Wallonie, 4de Bemer Classic in Hamburg (manche in de World Tour), 7de in de openingsrit der Renewi Tour en 5de in de GP d’Isbergues.


Vandaag heeft hij daar, na driemaal top vijf in de daguitslagen van Tour Down Under, een triomf in de Cadel Evans Race aan toegevoegd. 

Laurence Pithie is (of wat had je gedacht?) een adept van de piste, waarop hij als junior in Brandenburg (D.) 2019 twee wereldtitels veroverde: in de madison (met Kiaan Watts) en in het omnium. 

In 2021 schakelde Laurence naar de weg, hij deed het meer dan goed in enkele Franse rittenkoersen, won de Baltic Chain Tour en werd tussendoor derde in de Circuit de Wallonie.

Na deze januari zal zijn (tot en met 2024) lopend contract bij Groupama-FDJ wel gauw verlengd worden. Hij is klaar voor de volgende stappen in Kuurne, Paris-Nice en de Giro.

 

Laurence Pithie kan uitgroeien tot de beste Nieuw-Zeelandse coureur ooit in overtreffende navolging van (in orde van prestaties) George Bennett, Gregory Henderson, Julian Dean, Patrick Bevin, Hayden Roulston, Paul Jesson, Nathan Dahlberg, Jesse Sergent,  Eric McKenzie, Christopher Jenner, Jack Bauer, Stephen Swart, Bruce Biddle, …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten