zaterdag 20 januari 2024

Ook kanshebber op de eindzege in Tour Down Under 

Oscar ONLEY

dit zal meer dan one lucky shot zijn

 

Het gebeurt maar zelden dat er een renner, van wie ik nog niet(s) hoorde, de headlines haalt. Met Oscar Onley, winnaar van de voorlaatste rit in Tour Down Under, is dat nochtans zo. Hoe onaandachtig een mens toch zijn?!

Bij nader inzien komt de 21-jarige Brit, niet voor Ineos maar voor DSM-Firmenich PostNL, niet zomaar uit de lucht gevallen, verre van zelfs!

Reeds als neo-junior etaleerde hij in 2019 zijn talenten: 7de in de Ain Bugey Valromey Tour, 8ste in Aubel-Thimister-Stavelot (met AG2R La Mondiale winnaar van de ploegentijdrit), 5de in de Chrono des Nations. 

2020 werd om ongekende redenen (corona?) een nuljaar en als neo-belofte scoorde hij ook weinig in 2021. Zijn overstap naar het Devo Team van DSM relanceerde hem in 2022: 5de in de Circuit des Ardennes, 9de in de Giro u23, dagwinnaar in de Giro della Valle d’Aosta - Mont Blanc (14de en eindwinnaar op punten) en bovenal 3de (luttele seconden na Matej Mohoric en Jonas Vingegaard) in de CRO Race. 

Oscar mocht van Iwan Spekenbrink meteen een vijfjarig contract naamtekenen en in 2023 behoedzaam nippen van het grote werk zonder zich te moeten opblazen wat uitschieters niet verbood: beste jongere in de Algarve, 23ste in de Tour de Romandie, 8ste in de Tour de Hongrie, 2de in de Alpes Isère Tour, 10de in de Tour de Pologne, ... 

Hij was dus helemaal klaar voor een debuut in de Vuelta, waarin hij DSM meteen de ploegentijdrit hielp winnen. Oscar wilde 's anderendaags op zijn stevig elan doorgaan maar dat deed hij kennelijk te driftig met een zware valpartij en een sleutelbeenbreuk voor gevolg. Einde seizoen? Fout gedacht want Oscar reed nog de Cro Race, de Giro di Lombardia en de Tour of Guangxi (11de). 

In 2024 was het vroeg dag met al meteen Tour Down Under, waarin hij zich de eerste vier dagen, waarin toch weinig te forceren viel, gedeisd hield. Anders werd dat in de cruciale vijfde rit naar Willunga Hill, waarop hij de beste finisher was. Zijn landgenoot Stephen Williams en de Colombiaan Jhonatan Narvaez waren de enigen die hem konden volgen in tegenstelling tot Julian Alaphilippe, Simon Yates en leider Isaac Del Toro

Williams werd in dezelfde tijd als Onley maar met meer punten de nieuwe leider.

De slotrit naar de steile Mount Lofty wordt, met acht renners binnen een speling van 16” geklasseerd, een spannende bedoening. Jammer dat het vanaf 01.30u. enkel op eurosport.nl en op Discovery+ kan aanschouwd worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten