dinsdag 2 januari 2024

Sune DE VALCK almaar meer in het spoor van Thibaut Van Damme


 

Sune De Valck (Ternat) won op zaterdag 4 november op de Velodroom van Heusden-Zolder de eerste meeting van 2023-2024. Het viel hem te beurt anderhalve maand nadat hij, langdurig na de eerste, in Pittem een tweede zege op de weg had behaald. Het waren de scharniermomenten die Sune van een gewoon tot een uitmuntend nieuweling promoveerden.

 

Die riante ontwikkeling was geen aangekondigde kroniek. Sune (= Zweeds voor zon) onderging begin augustus een lichte hartoperatie die hem de hele maand uit competitie hield en ook daarna nog tot enige behoedzaamheid aanmaande.

Hoe korter de dagen, hoe beter Sune werd in de Velodroom van Heusden-Zolder en die aan de Blaarmeersen in Gent, waar hij vijf Belgische pistekampioenschappen (500 meter, afvalling, keirin, sprint en achtervolging) won, tweede werd in de puntenkoers (gewonnen door zijn nieuwe clubmaat Arne Vanderlinden) en derde in de scratch (gewonnen door Cedric Van Gijsel, ook een Van Moer - kompaan).

Met één en ander komt Sune aardig in de buurt van Thibaut Van Damme, die in de winter 2022-2023 alle titels op zijn portfolio bijschreef. Dat zal Sune hem niet helemaal nadoen al rijdt hij komende zaterdag nog het omnium in Heusden-Zolder, voor hem het mooiste nummer van allemaal, waarin hij dus als groot favoriet zal starten maar zich zeker niet bij voorbaat gewonnen acht. Drie weken later volgt in Gent nog de ploegkoers aan de zijde van Siebe Oliviers.


(foto Jean Knop)

Duurzamer dan het aantal behaalde titels is hun kwaliteit ervan en die is relevant. Met zijn 2’18”897 in de achtervolging bleef De Valck hooguit een seconde boven de nationale recordtijd van Van Damme. 

“Kiezen tussen de piste en de weg zal ook als junior nog niet aan de orde zijn”, weet Sune. “Dat is mij door de Topsportschool opgelegd en maar goed ook, anders had ik misschien minder mijn zinnen gezet op de piste die mij nu zoveel bijval heeft gebracht. Toch blijf ik de weg zien als mijn kerntaak met de kampioenschappen en de manches van de Beker van België en die van de Topcompetitie als topics, naast verbeteren in het tijdrijden.”

 

Sune’s indrukwekkende opmars belandde niet enkel in blindemansogen maar ook in de klare kijkers van Tim Meeusen die Thibaut Van Damme tijdens de nazomer kon overtuigen om als neo-junior naar Grenke - Auto Eder over te stappen. Is Sune zijn volgend doelwit? 

“Wie weet?”, wedervraagt Sune. “Ik had inderdaad een leuke babbel met Tim maar meer is er op dit moment niet van aan, we zien wel.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten