zaterdag 29 oktober 2022

Jinze JORIS' titel tijdrijden  

(à 42 km./u.) een referentie van formaat


Behalve de veelwinnaars Matthias Bogaert, Kyano Cottignies en bovenal Mauro Keppens waren er nog meer uitblinkers uit het bouwjaar 2008 en dan wil het in de eerste plaats over Jinze Joris hebben.


(foto Marc VAN HECKE)

We zullen van hem op zijn 14de nog lang geen nieuwe wielergod maken maar wat de Blaasveldenaar op het BK tijdrijden van 1 mei in Dikkelvenne neerzette, moet als een kwikzilveren momentopname opgeslagen worden. Hij reed er in zijn categorie de snelste 10 km. in 14’16”449, wat neerkomt op een moyenne van 42,03 km. per uur. Storm Van den Eynde, de titelverdediger, deed er bijna 28” meer over. Storm, die vorig jaar per 15 augustus in Hoogstraten 32” minder nodig had dan Jinze die dus op negen maanden een minuut verbeterde ten opzichte van Storm, die zijn niveau nochtans aanhield. Het wederzijds respect is intact want in Boortmeerbeek en in Bellegem werd Jinze door Storm geklopt. Deze twee willen mekaar onderling beter maken op de meest aangename wijze en dat siert hen!

Het viel Jinze in Dikkelvenne te beurt ruim drie weken nadat hij op het vliegveld van Malle het Antwerps PK tijdrijden afgetekend had gewonnen van Stan Kahn (+22”). Jinze kwam naar Dikkelvenne voor een top 10 maar de verkenning met zoveel hoogtemeters deed hem van het podium dromen. Hij deelde goed in want de hellende weg naar de aankomst was een kuitenbijter die hij met verve bedwong en naar het hoogste schavotje leidde.


Jinze (Hebreeuwse naam die ‘berg van kracht’ betekent) is de achterkleinzoon van Leon Joris, een bescheiden coureur van net vòòr de Tweede Wereldoorlog. Diens zoon Frank was een bedreven fietsmechanieker op wie onder anderen Eddy Merckx, Patrick Sercu en Eric De Vlaeminck een beroep deden. 

Het virus van de koers had Jinze niet meteen te pakken, hij leefde zich eerst uit in de atletiek (fondnummers en veldlopen). In die sector behaalde hij vijf nationale en vier Vlaamse titels. Om zijn trainingen te variëren probeerde hij het ook met de tweewieler en zie waarnaar dit reeds leidde. Tot overmaat van weelde blijkt Jinze géén pièce unique maar de helft van een tweeling, bij de geboorte was hij zijn broer Tiebe drie minuten te vlug af. Tiebe is er inmiddels mee gestopt, als Jinze’s eerste supporter loopt hij toneelschool.


Tijdens de zomervakantie hadden de andere 14-jarigen geen last van Jinze Joris want die was met zijn familie twee maanden op vakantie in Thailand, hun tweede thuisland waar ze helemaal tot rust komen en zich heropladen. Ook de vier kinderen zouden die escapade voor geen goud willen missen zoals hen in 2020 en 2021 door Covid-19 overkwam.

Na zijn terugkeer uit Thailand (waar hij wel geregeld liep maar amper een fiets en al zeker geen koersfiets had aangeraakt) liep het beter dan verwacht. Daags na zijn thuiskomst moest Jinze al meteen opdraven in de openingstijdrit van het West-Vlaamse weekend. Die unieke keer dat hij zijn driekleur mocht showen overtrof hij zijn eigen stoutste verwachtingen met een derde plaats na Yasu Vervoort (-10”) en Kyano Cottignies (-2”). In de gewone wegkoersen werd hij nog tweemaal tweede en evenveel keer derde.


Jinze is géén adept dat zichzelf als koersende tiener wat wijsmaakt. Als middelbare student koos hij voor de Grieks-Latijnse richting aan de Kobos Campus in Kapelle-op-den-Bos. Wat er hem in de koers ook te beurt valt, de studies zullen nog een respectabel jaren zijn volstrekte prioriteit genieten. Tijdens de donkere maanden houdt hij zich sportief niet onledig met veldrijden, meer als middel dan als doel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten