dinsdag 18 oktober 2022

Das neue Wunderkind ist angekommen ...

 

Duitser Emil HERZOG

primus inter pares 

van de koersende tieners

 

Duizendpoot Patrick VAN STAEYEN 

ziet evenveel in Antonio MORGADO 

 

Voor zover daar nog twijfel over bestond bevestigde de Duitser Emil Herzog, drie dagen na zijn derde plaats in de tijdrit, op het WK dat hij wel degelijk de primus inter pares van de koersende tieners. In Wollongong klopte hij na een beklijvende zij-aan-zij zijn enige medevluchter, de Portugees Antonio Morgado, ook geen meeloper.

Herzog won, behalve het WK, ook de Giro di Primavera (de Piccolo Milano-Sanremo), de Cottbuser-Etappenfahrt (D.), de GP West Bohemia (Tsj.), de Course de la Paix (Tsj.), het Duits kampioenschap, de Ain Bugey Valromey Tour (Fr.), de GP Rüebliland (Zwits.), … 

Enkel in het tijdrijden blijkt Emil niet ongenaakbaar: in het EK werd hij (na Mathieu Kockelmann en Jens Verbrugghe) derde, zelfs in het Duits kampioenschap (tweede na ééndagsvlieg Jonas Reibsch) en in het WK (derde na Joshua Tarling en Hamish McKenzie). Goed dat hij op die manier nog een werkpunt overhoudt.


Emil Herzog reed als junior voor Team Auto Eder, de satellietploeg van Bora-Hansgrohe maar muteert als belofte verrassend over naar Hagens Berman Axeon, waar Axel Merckx (weer woonachtig in België) wellicht opstapt om general manager van Lotto-Dstny te worden.

In 2019 was er een ander vermeend Wunderkind, Marco Brenner die reeds als neojunior een spraakmakend traject aflegde maar vanaf 2020 stagneerde nadat hij in het bezit kwam van een vierjarig contract bij Team Sunweb -> DSM. Hij werkte dit seizoen als 19-jarige een copieus en voor DSM atypisch programma af: 66 koersdagen met weinig DNF, zodat hij meer dan 10.000 km. competitie op de teller heeft, enorm veel voor een 20-jarige.

Een vijfde plaats in een daguitslag van de Tour de Pologne en van de Vuelta zijn z’n enige noemenswaardige wapenfeiten. De nog een half jaar jongere Cian Uijtdebroeks lijkt, met bovenal een triomf in de Tour de l’Avenir, al een heel eind verder te staan.


Emil HERZOG, de aanstaande wereldkampioen der junioren, tijdens het EK in Portugal in een leuk onderonsje met koersfreak Patrick VAN STAEYEN.

Patrick Van Staeyen kwam via Tim Meeusen (talentscout bij Bora-Hansgrohe) en Duarte Marivoet Scholiers tijdens het EK in Portugal in contact met Emil Herzog maar ook met thuisrenner Antonio Morgado, in wie hij minstens evenveel ziet.

“Met mijn vriendenbent hadden we het er later over wie het WK voor junioren zou winnen”, legt Patrick uit. “Ik tipte eerst op Morgado maar vreesde dat hij voor de zoveelste keer tweede zou worden en zo viel het nog uit ook."   

Antonio moest zich tenslotte maar nipt gewonnen tegen de iets explosievere Duitser maar kan op zijn beurt een exquise portfolio kan voorleggen: 2de (na Menno Huising) in de Gipuzkoa Klasika (Sp.), 2de (na Emil Herzog) in de Course de la Paix (Tsj.), 2de (na Jens Verbrugghe) in de Trophée Centre Morbihan (Fr.), 4de in de Tour du Pays de Vaud (Zwits.), … Winnen was zijn regel (nog) niet maar de Portugese kampioenschappen braken die ban, waarna hij ook de Vuelta a la Ribera del Duero (Sp.) en de Giro dell Lunigiana (It.) op zijn palmares mocht bijschrijven. Als neobelofte verkast hij met zijn Duitse frère-ennemi naar Hagens Berman Axeon, waarvan ook Maxence Place deel uitmaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten