zondag 16 oktober 2022

Wannes HEYLEN

 de geneeskunde is z’n partner, de koers is zijn lief

·        

·       Wannes Heylen, die out of the blue vijf koersen bij de elite 2 wint …

·     Late roeping, denk je dan, maar bij het opdiepen van mijn rijke archieven blijkt dat hij al koerste van 2007 tot en met 2013 met deze drie highlights:

·  - op 28 juni 2011 werd hij in Herbeumont derde na Nathan Van Hooydonck en Edward Planckaert.

·       - op 20 mei 2012 won hij, deel uitmakend van Crabbé-Performance-Voo, in Le Roeulx het kampioenschap van … Wallonië vòòr Ludovic Robeet.

·    - juli 2013: de Ain’Ternational-Rhône Alpes-Valromey Tour, met een negende plaats in de vierde rit, waarin hij onder anderen eindwinnaar Mathieu van der Poel voorbleef.

Wannes tijdens het BK voor junioren in Heusden-Zolder, waar hij van nabij meemaakte hoe Nathan VAN HOOYDONCK net niet tot bij en over de vroege ontsnappen Dries VAN GESTEL geraakte.

·    Er sloop een kink in die kabel. Zijn knalprestatie in Herbeumont verdiende een beloning en dus trok hij met de papa naar de Alpen om zich eens op de hoogste hoogtemeters te testen. Bij zijn terugkeer voelde Wannes zich doodziek.Het evolueerde van kwaad naar veel erger: stekende hoofdpijn, nog amper kunnen horen of zien en tenslotte niet meer stappen. Paniek dus en dringende ziekenhuisopname, waarvan hij zich niets meer herinnert. De tweede week keerde het. Wannes hoorde en zag weer maar moest opnieuw leren stappen. Het syndroom van ADEM (acute gedissemineerde encephalomyelitis) is een kwalijke ziekte van het centraal zenuwstelsel met ontstekingen in de hersenen, het ruggenmerg en de ogen voor gevolg.

Het onheil was bedwongen maar schooljaar 2011-2012 aanvatten was volgens de artsen uitgesloten. Wannes’ sportlichaam versnelde evenwel de revalidatie en een week na zijn  ontslag uit het ziekenhuis  zat hij alweer op de fiets. Hij reed nog twee koersen en in Sauvenière werd hij zelfs vierde, wat mocht aanvoelen als een overwinning. 

Ook een opspélende knie kruiste eind 2012 nog zijn koerspaden waaraan hij in januari 2013 geopereerd werd, wat zijn afscheid vergemakkelijkte maar nièt onomkeerbaar maakte. Het was van hoofde maar niet van harte. Dat van hoofde is ook letterlijk te nemen want hij vatte studies geneeskunde aan en raakte gedurende zes jaar geen koersfiets aan. 

·       “Geneeskunde is langdurig en moeilijk, maar omdat je vaak niet verplicht bent om naar de les te gaan had ik meer kunnen inzetten op de koers en het spijt mij dat ik het niet deed”, zucht Wannes, die klinkt als iemand die langdurige en gelukkige vaste relatie heeft en bij toeval zijn jeugdliefde terugziet en niet helemaal kan negeren.

·   Na zes jaar algemene geneeskunde heeft hij er inmiddels ook drie jaar ‘inwendige ziekten’ opzitten. Hij haalde in één en ander steevast de hoogste onderscheiding. Dat zal niet anders zijn tijdens de drie jaar cardiologie die hij recentelijk aanvatte.

·   

Wannes eind augustus 2022 tijdens het BK der elite 2 in Sint-Lievens-Houtem,
waar hij tevergeefs de forcing voerde.


·       Onderwijl heeft Wannes, als doktersassistent, zijn tijd wel herschikt en het wielrennen vanaf de nazomer van 2021 een loyale plaats  gegeven. Hij werd eind augustus tweede na Rutger Wouters, wat als een overwinning mocht aanvoelen. Het viel hem te beurt in Marke, waar hij op 11 juni 2022 zijn eerste overwinning behaalde. Nog vier andere zouden volgen, een overgeslaagde comeback dus.

·       “Ik haal uit koersen meer verse energie dan uit fysieke rust”, verrast Wannes die daarom altijd voor de aanval kiest om zich maximaal te kunnen heropladen.

·       “Specifieke desiderata heb ik niet”, verduidelijkt Wannes. “Fun beléven al of niet gelardeerd met overwinningen is mij al genoeg. Winnen is geen obsessie maar een prettige bijkomstigheid. In 2023 blijf ik deel uitmaken van S-Bikes Doltcini, die een andere naam zou krijgen. Mijn verbondenheid met Julien Van den Brande begon al tien jaar geleden toen we samen waren bij Avia Youth Promotion.”

·     

·       Koersende medici zijn zeldzaam maar niet uitzonderlijk. Zo herinner ik mij cardioloog Luc Janssens, de zoon van Marcel, die vooral (na Jacques Anquetil) tweede werd in de Tour van 1957 maar die helaas al op zijn 60ste eind juli 1992 overleed aan een … hartfalen tijdens een fietstochtje in Nukerke. Wannes Heylen maakte tijdens een stage in het Bonheidense Ziekenhuis Imelda kennis met cardioloog Luc. En of het klikte!

In de huidige pelotons rijden nog meer (aanstaande) dokters en dan denk ik vooral aan Rune Herregodts (contractrenner bij Intermarché - Wanty Gobert) en aan Vincent Van Hemelen (die in 2023 debuteert bij Sport Vlaanderen - Baloise). Hoe langdurig zij dat spagaat zullen volhouden is nog maar de vraag die Wannes Heylen bij deze heeft beantwoord. Misschien moeten ze ter opheldering eens bellen naar de absolute pleitbezorger van de koers.

3 opmerkingen:

  1. Alleen maar groot respect voor die kerel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wannes is en top mens ik ken vader Frank en wannes al van voor hij koerste is nog steeds de zelfde jongen als 20 jaar geleden vriendelijke goedlachse top sporter

    BeantwoordenVerwijderen