zondag 23 oktober 2022

Le cyclisme wallon is al vanaf de aspiranten rijker dan gedacht met Luc FONTAINE als sterkhouder

 

Het Waalse wielrennen is met de afscheidnemende Philippe Gilbert zijn oppercoryfee kwijt maar met Arnaud De Lie heeft er zich een Boonen-type als potentiële opvolger geprofileerd.

Bij de junioren waren Maxence Place (-> Hagens Berman Axeon) en Jens Verbrugghe (-> Groupama-FDJ) gegeerde neobeloften, de nieuwelingen moeten het met minder doen maar bij de aspiranten lijkt er meer en beter op komst.

Voor het bouwjaar 2010 deden Simon Boonaert en Aaron (zoon van Geoffrey) Coupé (3de in het BK tijdrijden) steevast mee voor de mooiste uitslagen.


Romain HAID

Romain Haid scoorde voor het bouwjaar 2009 vèruit het hoogst voor Wallonië, niettgenstaande hij in de FCWB-kampioenschappen geklopt werd door Basile Bovy respectievelijk Mohammad Ali Kabou, die er in het BK niet aan te pas kwamen. Romains uitslagen in Denderleeuw (12de in de tijd- en 7de in de wegrit) illustreren dat de Vlaamse koersen hem nog beter zullen maken. Voordien bleef hij te lang hangen in zijn eigen taalgebied. 


Augustin MAECK

Meest belovend van allemaal in de jongste categorie blijkt Augustin Maeck, de dubbele FCWB-kampioen die op 1 mei in Dikkelvenne zesde werd in het BK-tijdrijden en drie en een halve maande later in Denderleeuw zevende in het wegkampioenschap. Hij koerst het liefst in Vlaams-Brabant, inzonderheid het Pajottenland met bovenal een overwinning in Tollembeek (vòòr onder anderen Matthias Bogaert.


Minder snor zat het met de bezetting van de zowat 25 koersjes voor de 12-, 13- en 14-jarigen met een armtierig aantal deelnemers (zelden meer dan 20, soms minder dan 10) wat de inrichters niet zal aansporen om er in 2023 against all odds een vervolg aan te breien.

De Vlaamse clubs zouden een inspanning moeten doen om er vaker hun opwachting te maken op een meestal selectief parcours waarop men gemakkelijker een afscheiding kan bewerken dan in de meeste Vlaamse. Misschien een minimum aan Waalse deelnames als selectienorm voor het BK hanteren. Sommigen blijven daar liever weg omdat de veiligheid er wel eens te wensen overlaat, een werkpunt voor de FCWB.


Kalendergewijs is het in Wallonië niet allemaal kommer en wel, wel integendeel! Bij de nieuwelingen zijn er zowel in de Topcompetitie (de GP Francis Verborg - Vezin en de GP Ange-Raymond Gilles - Jemeppe) als in de Beker van België (de Wapi Classic - Frasnes en de GP Glineur - Quaregnon) twee manches alsook twee specifieke Ardennenkoersen (Herbeumont en Couvin) en twee meerdaagsen (de Tour de la Basse Meuse en de Triptique Ardennais).

De junioren doet niet onder met de meerdaagse Aubel-Thimister-Stavelot en La Philippe Gilbert (beide 2.1) terwijl Liège-Bastogne-Liège al na één keer 1.14 een doorstart neemt als 1.1. De Tour de Condroz - Rotheux (1.14) en de Triptique Ardennais (2.14) worden gehandhaafd. Angreau-Honnelles en de GP Ernest Beco - Jemeppe zijn duurzame manches in de Beker van België, waarbij GP Glineur - Quaregnon dit jaar aansloot. Ook hier zijn er de twee specifieke Ardennenkoersen (Herbeumont en Couvin)


1 opmerking:

  1. Voor de Miniemen en Aspiranten zou er beter één nationale kalender bestaan wat de wedstrijden betreft.( CX, weg en MTB) Soms zijn er koersen bij de FCWB die grenzen aan Vlaanderen en dus voor vele renners dichterbij dan die van Cycling Vlaanderen. Juist de beginnende renner vindt niet de weg naar de FCWB kalender. ( is ook een onduidelijke kalender ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen