zaterdag 22 oktober 2022

Thomas van DIJK

tijdrijders verdienen extra aandacht

 

 

Thomas van Dijk (Zandvoorde bij Oostende) haalt met zijn resultaten net niet de Tien om te Zien van de 12-jarige aspiranten die hier nog deze namiddag wordt uitgerold.



Thomas reed in opgaande lijn een … dijk van een seizoen dat voor hem te vroeg eindigde. 

Hij misliep zijn seizoenbegin door een zware griep, waarna een tweede plaats (na de explosievere Wannes Descan) in Veldegem hem geruststelde.

Hij kwam op ideaal toerental vanaf het VK in Arendonk, waar hij bij ontstentenis van een tijdrit een ereplaats uit de brand sleepte in de wegrit over een allesbehalve selectief traject.

In Zerkegem, in een organisatie van zijn club Noordzeemeeuw, kwam hij opnieuw dicht bij een eerste overwinning, daar was het Rhune Heyns die hem de zegepas afsneed.

Geen erg want winnen op die leeftijd is niet meer dan een prettige bijkomstigheid, de volle inzet en het almaar verder vooruitduwen van je limieten en de daardoor toegedichte gelijkenis met Tim Declercq is flatterend.

Dié toen nog Emelgemse Tim, die in Halle 2005 vicekampioen van België tijdrijden van de nieuwelingen werd op een fractie seconde van Jens Debusschere. Thomas trok de parallel met Tim verder door: vicekampioen van België tijdrijden in Denderleeuw na de ongenaakbare Miel Heuninck (die 2 km. rapper reed) maar vòòr andere toppers als Aaron Coupé, Brent Biesbroeck, Rhune Heyns, … een dichtste ereplaats als een fikse meerwaarde voor de overwinningen die hij (net) niet behaalde.

Volle bak geven en almaar later kapotgaan, een vaardigheid die Thomas inoefent in de gewone wegritten door tractoriaans de groepskar te trekken. 

 
Thomas’ seizoen kon na Denderleeuw al niet meer stuk maar hij deed er nog een fraaie nazomer op volgen met zowaar ook een allereerste en niet meer verhoopte overwinning in Wielsbeke vòòr zijn enige medevluchter Willem Decorte en verder onder anderen Wannes Descan en Mathis Neirinck.

Een mooi extraatje dat hij zijn dichtste ereplaats (na Aaron Coupé) in de tijdrit (Moere) van het West-Vlaamse weekend toch niet ondersneeuwde.


Thomas verrast ook nog als houder van de dubbele nationaliteit, de Belgische én de Nederlandse. Dat dankt hij aan zijn papa Mark, een Noorderbuur die al vanaf zijn eerste jaar universiteit in Vlaanderen kwam wonen en zich daar, als teamdokter van BC Oostende, helemaal thuisvoelt. 


Thomas’ vervolg als piepjonge coureur zal opnieuw de Blaarmeersen aansnijden en het tijdrijden zal een hoofdvak blijven.

Hij is niet zonder hartenpijn dat hij zijn moederclub VC Noordzeemeeuw inruilt voor Isorex. En dat vind zelfs ik enorm spijtig, hoe anders Filip Deschuytter daar ook moge over denken. De wielerclubs met regionale verankering hebben, zeker voor jonge tieners, hun belang. 

In die context is het verblijdend dat Aksel Decaestecker en Matteo Toortelboom als eerstejaarsnieuwelingen hun moederclub wel trouw blijven en er een mooi groepje vormen, wat bij de aspiranten helaas niet het geval is en die Thomas bij Isorex wèl terugvindt. 

 

3. VK-omnium, 2. BK-omnium; 5. Mouscron, 2. Veldegem, 8. tijdrit Tessenderlo, 10. Paal, 10. Limburgs weekend4. PK - West-Vlaanderen, 8. Lubbeek, 4. Krombeke, 8. VK - Arendonk, 2. Zerkegem, 6. Michelbeke, 2. BK-tijdrijden & 23. BK-wegrit Denderleeuw, 2. tijdrit Moere, 9. Schuiferskapelle, 9. West-Vlaams weekend, 2. Gistel, 8. Deerlijk, WIELSBEKE (18.9), 3. Langemark. (161 punten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten