donderdag 20 oktober 2022

 Cedric KEPPENS

 primus inter pares der nieuwelingen

 

 

Cedric heeft als aspirant vooral als 13-jarige een mooi traject afgelegd met de beide Oost-Vlaamse titels die hij waardig uitdroeg op het BK (2de in de tijd- en 3de in de wegrit). Dat wilde hij herhalen als eerstejaarsnieuweling maar een zwaar ongeval bracht met zich dat hij zijn seizoen 2021 pas in augustus kon aanvatten met toch nog enkele voltreffers. Behalve een respectabel aantal regionale overwinningen won hij vooral de Ardennenkoers van Couvin (zonder tweedejaars) en de Omloop van de Braakman (mét tweedejaars) vandaar dat hij zijn Zeeuwse triomf hoger inschat. Na een foute start moest hij aan een afmattende inhaalrace begonnen. Die bracht hij tot een goed einde om in Philipinne de snelste te zijn van een uitgedunde hoofdgroep vòòr Julien Vergouw, die een kleine maand eerder de West-Vlaanderen Tour had gewonnen.  

CEDRIC in de gele leiderstrui van de Topcompetitie
met in zijn spoor Louic BOUSSEMAERE.


Cedric Keppens heeft een verleden als multi-atleet die hem laat verhopen dat hij het gabariet heeft om op termijn ook de hogere hoogtemeters te bedwingen. Couvin bracht daarvan in 2021 een eerste bevestiging, hij reed er met Jasper Schoofs anderhalve minuut weg van de anderen.


Als tweedejaarsnieuweling liep het al helemaal van een leien dakje. Hij won én op de openings- én op de slotdag. Beide mijlpalen worden verbonden door 18 andere zeges met als kroon op de kurk eclatante winst in de wegrit van het European Youth Olympic Festival in Banská Bystrica (Slovakije).

Zijn passage in de Topcompetitie werd een overwalk: hij won vier van de vijf manches (Vezin, de Ronde van Vlaanderen, Jemeppe-sur Sambre en Affligem) en werd vierde in Herman Vanspringels Diamond, waarin zijn Avia-kompaan Lomme Van den Meerssche een solo van 30 km. magistraal afrondde.

Cedric verdeelde zijn 20 overwinningen gelijkmatig over het hele seizoen en behaalde een respectabel aantal leerzame dichte ereplaatsen. Hij kende slechts un jour sans die hij in Herbeumont als een cochemar doormaakte. Het liep er voor geen meter en hij parkeerde op de 27ste plaats op 3’48” van Axel Van den Broek en zijn zes medevluchters. Dat was schrikken! 

Het tijdrijden is géén achillespees waarvoor hij de neus niet ophaalt maar een werkpunt want hij trainde nog maar weinig met een specifieke fiets.  

Ook zijn aanstelling tot de Jonge Flandrien der nieuwelingen deed hem immens genoegen want op die bühne mocht hij glunderen naast zijn trekkende voorbeelden Alec Segaert en Vlad Van Mechelen.

Eén en ander belandde niet uitsluitend in blindemansogen maar ook in de klare kijkers van de scouts naar piepjonge talenten. Francis Van Mechelen (Cannibal B Victorious) en Tim Meeusen (Auto Eder) solliciteerden hem nadrukkelijk maar werden beleefd afgewimpeld. Cedric wil zich nog houden even aan de lokale verankering met Avia-Rudyco en ziet reikhalzend uit naar de samenwerking met Michel Geerinck, over wie hij zoveel goeds heeft gehoord. Wat hij nu uitstelt, is nog lang niet verloren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten