zaterdag 29 oktober 2022

Sonny COLBRELLI

het al zieltogende ciclismo italiano 

verliest ook zijn laatste sterkhouder

 



Het zat er al op 22 maart aan te komen toen Sonny Colbrelli na de slopende sprint van de openingsrit der Volta a Catalunya (waarin hij tweede werd na Michael Matthews) in mekaar zakte, moest gereanimeerd worden maar gelukkig bij bewustzijn werd afgevoerd.

Een defillibrator kon/kan de voortzetting van zijn carrière eventueel redden maar hij mag met die tool niet opdraven in zijn thuisland en die restrictie zal wel doorslaggevend geweest zijn om er een definitief punt achter te zetten, al moet de officiële bevestiging van Bahrain-Victorious nog volgen.


In de coulissen werd al langer luidop gefluisterd over de buitensporige progressie die de coureurs van Bahrain-Victorious in 2021 boekten. Colbrelli was daarin het boegbeeld die zijn limieten almaar verder voor zich uitschoof en voor wie het zesde wedstrijduur er niet meer teveel aan was wat hem zelfs in staat stelde om Paris-Roubaix te winnen.

Bahrain-Victorious kreeg tijdens de Tour 2021 te maken met een razzia door de Franse politie die meer zocht achter de steile opmars van het Bahrainse team. De resultaten van het onderzoek werden pas drie maanden later bekendgemaakt. Bij drie renners tizanidine gevonden in het haar, meldde de National Library of Medicine op zijn website. Tizanidine staat eigenaardig genoeg niet op de lijst verboden middelen van het WADA.

Tizanidine is een medicijn dat onder de naam Zanaflex wordt aangewend als spierverslapper, dat niet grijpensgraag klaarligt in winkelrekken. Je kunt het uitsluitend op voorschrift krijgen voor tijdelijk gebruik. Tizanidine wordt vergeleken met clonidine, een medicijn dat de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagt. 

Matej Mohoric deed vorig jaar met onder met twee dagzeges in de Tour, een dag- en bijna de eindzege in de Benelux Tour amper onder voor Sonny Colbrelli en hij won twee dagen voor Sonny's tragedie Milano-Sanremo, zonder aanloop in Paris-Nice of Tirreno-Adriatico, ook al opmerkelijk!

De abdicatie van Colbrelli betekent een verdere uitholling van het al zieltogende ciclismo italiano, dat in 2022 zijn zwakste naoorlogse campagne ooit beleefde. Het zal dus niet Sonny zijn die de remontada helpt inluiden. “Wie dan wel en wanneer?” is een pertinente vraag want niet bij de u23 noch bij de u19 is er een veelbelovende kroonprins die zijn opwachting maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten