vrijdag 14 oktober 2022

Meer dan een beetje sneu voor de believers in de u23

 

Niet vooral de beloften maar 

de junioren worden als dé groeidiamanten aanzien

 

… maar niet alles wat goed is, komt even snel

 

Wat een kwikzilveren juniorenlichting leverde het werkjaar 2022 op,  

(in alfabetische orde) aangevoerd door Milan De Ceuster, Steffen De Schuyteneer, Niels Driesen, Victor Hannes, Duarte Marivoet Scholiers, Maxence Place, Sente Sentjens, Liam Van Bylen, Lars Vanden Heede, Yarno Van Herck, Vlad Van Mechelen, Jens Verbrugghe, Jarno Widar, …

Hannes, Place, Van Mechelen en Verbrugghe zijn zowaar de enige tweedejaars in dat gezelschap. De anderen zijn stuk van het bouwjaar 2005.

Dertien om te Zien, van wie de meesten al zijn opgevorderd door World Tour Teams.

 

Deze gouden lichting stond in schril contrast met die van de u23, van wie voor het WK slechts twee met die licentie geselecteerd werden: Dries De Pooter (Hagens Berman Axeon en volgend jaar neoprof bij Intermarché - Wanty Gobert) en Lennert Van Eetvelt van wie men zich gelukkig herinnerde dat hij in het EK en in het WK van 2021 de assistkoning van Thibau Nys was, anders hadden ze hem misschien ook over het hoofd gezien. De onvolprezen Alec Segaert was er, geselecteerd voor de tijdrit waarin hij vicewereldkampioen werd, d’office bij, anders had men hem misschien veronachtzaamd wegens té jong.

De andere WK-geselecteerden waren jonge contractrenners: Jenno Berckmoes, Vito Braet (beide van Sport Vlaanderen - Baloise) en Fabio Van den Bossche (na Sport Vlaanderen - Baloise bij Alpecin-Deceuninck).

Zij kregen de voorkeur op Gil Gelders, William Lecerf, Luca Van BovenAlex Vandenbulcke en Vincent Van Hemelen  die zich nochtans manifesteerden op het internationale forum. 

 


Alex VANDENBULCKE koos als laatstejaarsbelofte verrassend
voor het continentale Tarteletto-Isorex.

Die ontwikkeling werd als een kaakslag ervaren door hun believers, die niettemin nog volharden in 2023. 

Lotto-Dstny u23 wordt continentaal en Home Solution - Soenens wordt Soudal-Quick.Step Devo. EFC-L&R-AGS versterkte (11 nieuwkomers) gevoelig de rangen. Intermarché - Wanty Gobert zet een Development Team in de steigers. VDM-Trawobo ondergaat een fikse verjongingskuur. Basso Team Flanders, dat laatstejaarsbelofte Alex Vandenbulcke niet langer aan zich kon binden, borduurt verder op een serene collectiviteit. RB Zelfbouw hield revelatie Michiel Coppens daarentegen wel in de rangen.

Acrog-Tormans Balen BC daarentegen verdwijnt in die context om zich (groot gelijk!) nog voluiter op zijn tieners te focussen.

 

Toch vrees ik op termijn voor het voortbestaan van een afgelijnde beloftencategorie. Ik betwijfel of dat een goede zaak is. Wat goed, komt niet altijd even snel. Veel latent talent zou wel eens kunnen opgaan in overhaasting. 2023 zal dienaangaande betreft significant zijn. 

 

De junioren (17- en 18-jarigen) blijken dé nieuwe groeidiamanten. Zelfs bij de nieuwelingen (15- en 16-jarigen) wordt er al gerecruteerd en zelfs geïnvesteerd in een nog verdere toekomst.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten