woensdag 26 oktober 2022

Wijlen Brian ROBINSON

de eerste Britse dagwinnaar in de Tour

 

 

Brian Robinson is negen dagen vòòr zijn 92ste geboortedag overleden. Hij was een pionier voor het Britse wielrennen op de weg en werd in 1952 geslecteerd voor de Olympische wegrit in Helsinki, waar André Noyelle triomfeerde en Brian ruim acht minuten later 27ste werd. 

Zijn actieradius beperkte zich niet tot het landencircuit. Bij de ploegen van Saint-Raphaël (Geminiani) leek hij eerst voorbestemd voor het klassieke werk met een derde plaats (na Miguel Poblet en Fred De Bruyne) in Milano-Sanremo 1956 en een vierde het jaar daarop in La Flèche Wallonne. 

Robinson wilde evenwel bovenal de Tour rijden en werd in 1956 met de Portugees Alves Barbosa ondergebracht in de Luxemburgse ploeg, waarvan Charly Gaul (die een maand eerder de Giro had gewonnen) de evidente kopman was. Gaul stelde teleur met een 13de plaats net vòòr Robinson. Het jaar daarop maakte Brian opnieuw deel uit van het Letzeburgs team waarin hij met twee Portugezen en een Duitser werd ondergebracht. Dat bont allegaartje werd geen gelukkige onderneming en Robinson hield het na nog geen week voor gezien. Toch had hij de smaak van de Tour meer dan ooit te pakken. In een kliek met vijf nationaliteiten kwam hij in 1958 wel tot zijn recht en verwierf na de declassering van zijn Italiaanse medevluchter Arrigo Padovan zowaar de dagzege in Brest. Het jaar daarop reed hij in Chalon-sur-Saône wel als eerste door de finish en wel twintig minuten eerder dan het compacte peloton.  

Robinson had er intussen voor gezorgd zijn 21-jarige landgenoot Tom Simpson naar het vasteland kwam om eveneens deel uit te maken van Saint-Raphaël - Geminiani - Dunlop.

Robinson had in de Tour het beste gehad en leek aan een uitbollen toe tot hij in 1961 out of the blue het Critérium du Dauphiné won nadat hij op de derde dag een brede kloof sloeg die de betere klimmers niet meer gedicht kregen. Het was zij ultiem hoogstandjeIn 2014 was hij wel nog ambassadeur bij Le Grand Départ van de Tour 2014 in Yorkshire. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten